RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji

Događaji

Saznajte više o aktivnostima princeze Jelisavete: projekti, putovanja, događaji, promocije, izložbe…

Zastava kneza Pavla ponovo u Oksfordu

Ceremonija povratka zastave kneza Pavla u OksfordKrajem jula ove godine zastava kneza Pavla Karađorđevića ponovo se našla u Koledžu Hristove crkve čuvenog Univerziteta u Oksfordu.

Nakon što je pre nekoliko godina, znatno oštećena, na zahtev kneginje Jelisavete Karađorđević, doneta u Beograd na restauraciju, lična zastava poslednjeg jugoslovenskog regenta prešla je zanimljiv put. Naime, steg koji se nekada nalazio u pogrebnoj kapeli engleskih kraljeva u Vindzoru, posvećenoj svetom Đorđu, kao znak da je knez Pavle pripadnik najelitnijeg viteškog reda Britanije – Reda podvezice, nakon kneževe smrti je, odlukom njegove porodice, darivan Oksfordu na kome je knez studirao i stekao zvanje počasnog doktora nauka.

Pola veka kasnije, kneževa kći Jelisaveta je donela zastavu u Beograd kako bi bila restaurirana. Konzervator Nataša Skrinjik Cvetković je izvela pravo malo čudo, budući da je zastava, izlagana na otvorenom, u crkvi, bila znatno oštećena.

Dalje…

Bijenale umetnosti u Veneciji – princeza Jelisaveta gošća Paviljona „Srbija”

Princeza Jelisaveta Karađorđević na otvaranju Paviljona Srbija (Bijenale u Veneciji)Paviljon „Srbija” na 59. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, na kojoj našu zemlju predstavlja projekat „Hod sa vodom”, delo umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić, svečano je otvoren u četvrtak, 21. aprila 2022. Princeza Jelisaveta Karađorđević bila je specijalna gošća Paviljona „Srbja”, a na otvaranju je izrazila uverenje da nema boljeg načina za promociju države od onog u kome umetnost igra glavnu ulogu.

„Poznajući svog oca, velikog zaljubljenika u umetnost, sigurna sam da je učešće Jugoslavije na najprestižnijoj umetničkoj manifestaciji na svetu smatrao jednim od najznačajnijih postignuća u životu. Verovao je da umetnost ima moć da više kaže o nekoj državi, da promoviše njene najveće vrednosti, od bilo kog drugog sadržaja”, rekla je Kneginja i istakla da je naša zemlja uspela da duže od osam decenija bude prisutna na Bijenalu.

Dalje…

Knjiga „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija” promovisana u Beogradu

Princeza Jelisaveta i Nil Balfur sa sinom Nikolasom ispred knjižare "Geca Kon" (Foto: Željko Sinobad, izvor: Artis Centar)

Princeza Jelisaveta i Nil Balfur sa sinom Nikolasom ispred knjižare “Geca Kon” (Foto: Željko Sinobad, izvor: Artis Centar)

U knjižari „Geca Kon” u Beogradu 14. juna je održana promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija” Nila Balfura i Sali Makej (Službeni glasnik, Beograd, 2021). Knjigu su predstavili autor Nil Balfur, princeza Jelisaveta Karađorđević i Petar V. Arbutina, urednik izdanja.

Drugo, dopunjeno izdanje knjige „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija” objavljeno je povodom osamdeset godina od puča 27. marta 1941. i deset godina od rehabilitacije kneza regenta Pavla Karađorđevića (1893-1976), a sadrži, kao dodatak, donedavno nedostupna dokumenta Britanske obaveštajne službe, koja po rečima Nila Balfura, potvrđuje sve što je rečeno u knjizi.

Balfur je ovom prilikom istakao da je knez Pavle uoči Drugog svetskog rata pokušavao da upozori zvanični London na opasnost od nemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera, prenosi dnevni list Politika. „Molio je Britance da mu pomognu avionima, brodovima i naoružanjem, a shvaćen je površno i sa podsmehom. Kad je Britaniji odgovaralo da gurne Jugoslaviju u rat, da izvrši samoubistvo, Pavle je to odbio”, rekao je Balfur.

Prema njegovim rečima, nakon izbijanja Drugog svetskog rata, knez Pavle je birajući između ljubavi prema Britaniji i dužnosti prema Jugoslaviji, odlučio da sačuva svoju zemlju potpisivanjem Trojnog pakta 1941. godine. Usledile su demonstracije 27. marta i vojni puč kojim je svrgnut knez Pavle i poslat u izgnanstvo, dok su Kraljevinu Jugoslaviju okupirale Nemačka i Italija nakon kratkog Aprilskog rata. „Doživeo je da mu najveći prijatelji (Britanci) organizuju puč. To je najsramotniji trenutak britanske istorije”, ocenio je Balfur.

Britanski bankar i političar prisetio se da je upoznao kneza Pavla pred venčanje sa njegovom ćerkom Jelisavetom, i da je Karađorđevića doživeo kao „najtužnije ljudsko biće” koje je ikada sreo. Nil Balfur i Sali Makej su 1980. godine objavili knjigu „Paul of Yugoslavia: Britain’s Maligned Friend”, a njeno prvo izdanje na srpskom jeziku pojavilo se 1990. godine.

Govoreći o knjizi, princeza Jelisveta je objasnila kako je prikupljena građa kojom je dopunjeno drugo izdanje: „Imala sam mogućnost da u Londonu otkrijem tajnu dokumentaciju, što smo dodali na kraj knjige, koja objašnjava šta su Englezi uradili, kome su i koliko platili. To otkriva potpuno drugi aspekt prošlosti.”

Dalje…

Objavljeno drugo, dopunjeno izdanje knjige „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija”

Knez Pavle Karađorđević - Jedna zakasnela biografijaPovodom osamdeset godina od puča 27. marta 1941. i deset godina od rehabilitacije kneza regenta Pavla Karađorđevića (1893-1976) JP Službeni glasnik je objavio drugo, dopunjeno izdanje knjige Nila Balfura i Sali Makej „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija”. Objavljena prvi put 1980. u Engleskoj, odnosno 1990. godine u Jugoslaviji, ova biografska knjiga nastajala je u periodu od jedne decenije. Pažljivo istražena relevantna istorijska građa, serija razgovora sa važnim akterima različitih događaja, a pre svega sa samim knezom, koji je decenijama odbijao da govori o puču i godinama progona i defamacije, koji su usledili nakon puča, oblikovani su u objektivno, prijemčivo štivo koje za cilj ima da publici približi i jednu neobičnu, dugo stigmatizovanu ličnost, ali i vreme i okolnosti u kojima je ta ličnost živela i delala.

Ko je zaista bio knez Pavle Karađorđević? Zašto se u tolikoj meri nije uklopio u specifično srpsko i jugoslovensko društvo svog vremena? Da li je imao ambiciju da preotme presto maloletnom sinovcu kralju Petru I Karađorđeviću? Ko su njegovi preci? Otkud takva strast prema umetnosti i muzeologiji? Kakav odnos je imao sa porodicom? Na koji način je video svojevrsni proces evropskih integracija ondašnje Kraljevine Jugoslavije? Kako je on doživljavao nužnost dijaloga sa Hitlerom, šta je mislio o Musoliniju, grofu Ćanu, Stojadinoviću i drugim političkim figurama sa kojima je morao da sarađuje? Zašto mu je bilo toliko teško da se odupre različitim pritiscima? Naposletku, zašto je decenijama ćutao? – ovo su samo neka od pitanja na koje ova knjiga nudi nepristrasne, po samog kneza često oštre odgovore. Nil Balfur i Sali Makej nisu nikoga štedeli u ovom delu, a ponajmanje glavnog junaka ove temeljno istražene i zanimljivo ispričane priče.

Dalje…

Izložba „Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući” u Istorijskom muzeju Srbije

Izložba "Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje kući"Izložba „Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući” svečano će biti otvorena u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11, Beograd) u nedelju, 15. septembra 2019. godine.

Nakon uvodnih reči dr Dušice Bojić, direktorke Istorijskog muzeja Srbije, msr Tamare Ognjević, direktorke Artis centra i autorke izložbe, kao i same kneginje Jelisavete Karađorđević, izložbu će svečano otvoriti Aleksandar Tiso Demidov, direktor međunarodnog fonda Demidov i predstavnik ove ugledne plemićke porodice.

Izložba „Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući” svojevrsni je omaž kneginji Jelisaveti Karađorđević, kćeri kneza Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici i poslednjem članu vladarskog doma Karađorđevića rođenom u Kraljevini Jugoslaviji 1936. godine, nekoliko godina uoči progona dinastije iz zemlje. Realizuje se u saradnji Istorijskog muzeja Srbije i Artis centra, u sklopu projekta „Genaologije starih srpskih porodica”, čiji je autor dr Dušica Bojić. Izložba pripoveda o životu i radu kneginje Jelisavete, ali i ukazuje na poreklo ove ugledne pripadnice kraljevske porodice, humaniste, filantropa i prve ličnosti iz porodice Karađorđević koja se vratila na tlo bivše Jugoslavije 1987. godine, posle višedecenijskog progona.

Dalje…