RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti

Događaji/Projekti

Predstavljamo vam pregled najvažnijih projekata Fondacije princeze Jelisavete, kao i najzanimljivijih događaja vezanih za aktivnosti ove organizacije. Više detalja o radu Fondacije možete pronaći u hronološkom prikazu njenih aktivnosti po godinama.

Fond za talentovanu decu

Fondacija princeze Jelisavete započela je sa realizacijom svog programa „Fond za talentovanu decu“ 1994. godine, na inicijativu Dragana Marina. Fond je osnovan sa ciljem da pruži podršku darovitoj deci sa prostora bivše Jugoslavije i pomogne im da razviju svoje potencijale i ispune snove, ne diskriminišući ih po političkim, ideološkim, rasnim, niti religioznim osnovama. Sredstva iz „Fonda za talentovanu decu“ namenjena su mališanima koji ostvaruju izuzetne rezultate u polju umetnosti, nauke i sporta.

Plemenita ideja koja stoji iza osnivanja „Fonda za talentovanu decu“ danas predstavlja zaštitni znak Fondacije princeze Jelisavete. Dvadeset godina humanitarnog rada, tokom kojih je Fondacija neumorno nastojala da olakša patnje žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, unese toplinu u živote dece bez roditeljskog staranja, a hendikepiranima pomogne da naprave novi sigurni korak, uverile su princezu Jelisavetu da u ljudskim bićima postoji potencijal koji se može odnegovati do neslućenih razmera.

Dalje…

Momir Novaković osvojio parlament Evrope

Dnevni list “Blic” je u svom broju od 19. novembra 2012. godine objavio tekst pod naslovom “Osvojio parlament Evrope”, posvećen nedavnim uspešnim nastupima Momira Novakovića, stipendiste Fondacije princeze Jelisavete i studenta harmonike na muzičkom konzervatorijumu u Luganu (Švajcarska).

“Lozničanin Momir Novaković, talentovani muzičar, student harmonike na konzervatorijumu u švajcarskom gradu Luganu, nakon nedavno održanog koncerta u Briselu posetio je rodni kraj, gde je došao na kraći odmor.

Uspešan koncert održao je u atrijumu ‘Jehudi Menjuhin’ u Evropskom parlamentu.

– Bila je veoma prijatna atmosfera sa dosta publike, uglavnom ljudi iz parlamenta – priča Novaković.

Sedmicu nakon koncerta, on je u Bazelu za muzičku arhivu Švajcarske snimio četiri kompozicije sa gitaristom Mauriciom Grandinetijem, profesorom iz Bazela, i saksofonistom Rafaelom Kamenišom, profesorom iz Ciriha.

Pre toga zajedno su izveli i premijere ova četiri dela na jednom od najvažnijih festivala moderne klasične muzike u Švajcarskoj ‘Muzika danas’.

– Imam dosta obaveza u školi, ali i mnogo nastupa. I dalje imam jaku podršku princeze Jelisavete, bez koje bi moje studije bile pod znakom pitanja, jer roditelji ne mogu da odgovore na zahteve standarda Lugana. Princeza u trenucima borbe za istinu i pravdu o svom ocu nije zaboravila na ambasadore kulture fondacije ‘Temelj srpstva’, čiji sam i ja stipendista – kaže Momir Novaković.”

Dalje…

Kneginja Jelisaveta pomogla Momiru Novakoviću da kupi novu harmoniku

Zahvaljujući pomoći kneginje Jelisavete Karađorđević, članova Srpskog kulturnog udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana i drugih prijatelja, talentovani muzičar Momir Novaković, stipendista Fondacije princeze Jelisavete i student harmonike na muzičkom konzervatorijumu u Luganu (Švajcarska), 17. januara 2011. godine postao je vlasnik harmonike vrhunskog kvaliteta, uz koju će biti u stanju da nastavi svoje umetničko usavršavanje, nastupa na koncertima i osvaja nagrade na prestižnim svetskim muzičkim takmičenjima.

Momiru je prethodni instrument ukraden u julu 2010. godine u Barseloni, dan posle odličnog koncerta, pa mladi umetnik puna dva meseca nije imao na čemu da svira, dok je poslednja četiri meseca koristio pozajmljenu harmoniku, istovremeno pokušavajući da pronađe sredstva da nabavi sopstvenu.

Dalje…

Princeza Jelisaveta učestvovala na konferenciji u Peskari

Princeza Jelisaveta Karađorđević učestvovala je na konferenciji “Ekonomski, istorijski i kulturni odnosi između Italije i Srbije”, koja je održana u subotu, 13. novembra 2010. godine, u Peskari (Pescara), najvećem gradu i ekonomskom središtu italijanske regije Abruco (Abruzzo).

Konferenciju je organizovala Fondacija Peskarabruco (Fondazione Pescarabruzzo), a pored Kneginje govorili su i Alfredo Castiglione, Potpredsednik regije Abruco, Guerino Testa, Predsednik provincije Peskara, Luigi Albore Mascia, gradonačelnik Peskare, Nicola Mattoscio, predsednik Fondacije Peskarabruco, kao i Stevka Smitran sa Univerziteta iz Teramoa i Slobodan S. Pajović sa Univerziteta „Megatrend“ iz Beograda.

Dalje…

Saradnja sa organizacijom “East-West Bridge”

Kneginja Jelisaveta član je Upravnog odbora organizacije “East-West Bridge”, organizacije koju je formirala grupa profesionalaca i eksperata u različitim oblastima, a sa ciljem da se potpunije definišu problemi svojstveni regionu Balkana i predlože ideje za njihovo rešavanje. “Balkan pati od previše istorije, a premalo sporazumevanja i trpeljivosti. Organizacija EWB osnovana je kako bi pokušala da pomiri kulture, regije i ideologije i da, zarad zajedničke dobrobiti, ukaže na najbolje osobine svake od njih”, istaknuto je na Internet prezentaciji EWB, a ova plemenita ideja osnivača jezgrovito je iskazana i sloganom organizacije – Stabilnost i napredak kroz razumevanje i toleranciju.

Dalje…