RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Fond za talentovanu decu

Fond za talentovanu decu

Fondacija princeze Jelisavete započela je sa realizacijom svog programa „Fond za talentovanu decu“ 1994. godine, na inicijativu Dragana Marina. Fond je osnovan sa ciljem da pruži podršku darovitoj deci sa prostora bivše Jugoslavije i pomogne im da razviju svoje potencijale i ispune snove, ne diskriminišući ih po političkim, ideološkim, rasnim, niti religioznim osnovama. Sredstva iz „Fonda za talentovanu decu“ namenjena su mališanima koji ostvaruju izuzetne rezultate u polju umetnosti, nauke i sporta.

Prve dve stipendistkinje Fonda bile su sestre Nevena (16) i Božana (13) Perić, talentovane teniserke iz Jugoslavije. Fondacija princeze Jelisavete je devojčicama omogućila da se usavršavaju na Teniskoj akademiji Boletijeri (The Bollettieri Tennis Academy) na Floridi (SAD), gde ih je trenirao Slobodan Damjano (Slobodan Damiyano), trener američke teniske reprezentacije, i sam jugoslovenskog porekla.

Princeza Jelisaveta i Nataša Tasić-Knežević

Plemenita ideja koja stoji iza osnivanja „Fonda za talentovanu decu“ danas predstavlja zaštitni znak Fondacije princeze Jelisavete. Dvadeset godina humanitarnog rada, tokom kojih je Fondacija neumorno nastojala da olakša patnje žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, unese toplinu u živote dece bez roditeljskog staranja, a hendikepiranima pomogne da naprave novi sigurni korak, uverile su princezu Jelisavetu da u ljudskim bićima postoji potencijal koji se može odnegovati do neslućenih razmera.

Upravo iz tog razloga, Fondacija je danas prevashodno posvećena očuvanju kulture i nasleđa Srbije kroz pružanje podrške darovitim muzičarima, likovnim umetnicima, glumcima, književnicima, naučnicima i sportistima. Operska pevačica, sopran Nataša Tasić-Knežević, glumica Jelena Stupljanin, muzikolog Rastko Jakovljević i muzičar Momir Novaković samo su neki među talentovanim mladim ljudima o kojima se brine Fondacija princeze Jelisavete, ponosna što ima priliku da učestvuje u njihovom umetničkom i profesionalnom razvoju.