RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Kneginja Jelisaveta pomogla Momiru Novakoviću da kupi novu harmoniku

Kneginja Jelisaveta pomogla Momiru Novakoviću da kupi novu harmoniku

Zahvaljujući pomoći kneginje Jelisavete Karađorđević, članova Srpskog kulturnog udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana i drugih prijatelja, talentovani muzičar Momir Novaković, stipendista Fondacije princeze Jelisavete i student harmonike na muzičkom konzervatorijumu u Luganu (Švajcarska),  17. januara 2011. godine postao je vlasnik harmonike vrhunskog kvaliteta, uz koju će biti u stanju da nastavi svoje umetničko usavršavanje, nastupa na koncertima i osvaja nagrade na prestižnim svetskim muzičkim takmičenjima.

Momiru je prethodni instrument ukraden u julu 2010. godine u Barseloni, dan posle odličnog koncerta, pa mladi umetnik puna dva meseca nije imao na čemu da svira, dok je poslednja četiri meseca koristio pozajmljenu harmoniku, istovremeno pokušavajući da pronađe sredstva da nabavi sopstvenu.

U intervjuu objavljenom u dnevnom listu “Press” (ponedeljak, 17.1.2011.), Momir Novaković ushićeno opisuje kako je došlo do nabavke novog instrumenta:

– Posle Nove godine princeza Jelisaveta Karađorđević ponudila mi je pomoć u kupovini nove harmonike i platila više od trećine potrebnog iznosa. Ona mi je i ranije pomagala, obezbedila stipendiju za školovanje u Luganu i odlazak na neka takmičenja, a sada mi je spasla karijeru. Novčanu pomoć pružilo mi je i Srpsko kulturno udruženje „Desanka Maksimović” iz Lugana, dobri ljudi i prijatelji koji su mi velika podrška u Švajcarskoj, dok su preostali novac moji roditelji pozajmili. Harmonika je izuzetno kvalitetna i košta 15.000 evra. Nova je generacija instrumenata, sa kombinacijom ruskih glasova i italijanske mehanike, čime se dobila perfekcija, a naručena je u fabrici „Bugari”, koja trenutno proizvodi najkvalitetnije instrumente. U ponedeljak (17.1) putujem po nju u Italiju i ona će posle pet godina biti prva nova i ispravna harmonika na kojoj ću svirati (…).

Krađa je ozbiljno ugrozila moje dalje školovanje jer nisam imao na čemu da sviram. Mada nisam imao novac, naručio sam novu harmoniku nadajući se da ću za šest meseci, koliko traje izrada, uspeti da ga nabavim. Za pomoć sam se obraćao državi i lokalnoj samoupravi, ali pored raznih obećanja nje nije bilo. Onda se javila princeza Jelisaveta i spasla me.

Momir Novaković na koncertu

Momir Novaković na koncertu

Momir Novaković svira klasičnu hamoniku od svoje devete godine. Do sada je osvojio preko 40 domaćih i međunarodnih priznanja: prvu nagradu na Takmičenju harmonikaša u Loznici (2004, 2005, 2006, 2007, 2008);  prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Akordeon Fest” u Beogradu (2004, 2008); prvu nagradu na Međunardnom takmičenju “Dani harmonike” u Smederevu (2004, 2006, 2008, a 2007. god. proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja u svim kategorijama); prvo mesto na Međunardnom takmičenju “Zvezdane staze” u Kragujevcu (2004, 2006, 2007, 2008); drugo mesto na Internacionalnom takmičenju “FiF Cita di Castelfidardo“ (Italija, 2008); itd. Najveći uspeh Momira Novakovića predstavlja prvo mesto na takmičenju “CIA-UNESCO Svetski kup 2008” u Glazgovu (Škotska). Mladi umetnik je ove godine nastupio na Međunarodnom festivalu “Leo Ceroni” (Bolonja, 2010.), na kome je osvojio Nagradu žirija, Nagradu publike, Nagradu dirigenata i Nagradu za najosećajniju i najizražajniju umetnost.

Saznajte više…