RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Saradnja sa organizacijom EAST-WEST BRIDGE

Saradnja sa organizacijom EAST-WEST BRIDGE

Kneginja Jelisaveta član je Upravnog odbora organizacije “East-West Bridge”, organizacije koju je formirala grupa profesionalaca i eksperata u različitim oblastima, a sa ciljem da se potpunije definišu problemi svojstveni regionu Balkana i predlože ideje za njihovo rešavanje. “Balkan pati od previše istorije, a premalo sporazumevanja i trpeljivosti. Organizacija EWB osnovana je kako bi pokušala da pomiri kulture, regije i ideologije i da, zarad zajedničke dobrobiti, ukaže na najbolje osobine svake od njih”, istaknuto je na Internet prezentaciji EWB, a ova plemenita ideja osnivača jezgrovito je iskazana i sloganom organizacije – Stabilnost i napredak kroz razumevanje i toleranciju.

NVO “East-West Bridge” svoju pažnju usmerava na izazove sa kojima se Srbija suočava na turbulentnom putovanju kroz tranziciju i svetsku ekonomsku krizu, nastojeći da ih razmatra na neostrašćen i objektivan način. EWB okuplja stručnjake koji nisu povezani sa političkim partijama i koji se klone političkog aktivizma, ali čiji stavovi i sugestije i te kako zaslužuju da budu uvaženi. Osmišljena kao zajednica eksperata,  EWB ne neguje političke ambicije, ali teži da svojim aktivnostima obezbedi svojevrsnu “kontrolu kvaliteta” političkih odluka, kako bi građane Srbije ohrabrila da započnu naporan – ali neophodan – put ka budućnosti.

Članovi EWB deluju u okviru sedam radnih grupa, od kojih svaka istražuje problematiku po jednog polja, ključnog za napredak Srbije: polja međunarodne i unutrašnje politike; ljudskih prava; ekonomije; medija; borbe protiv kriminala, korupcije i terorizma; ekologije; i zdravstva i obrazovanja. Radne grupe sarađuju sa srodnim ekspertskim telima i institucijama širom sveta, a svoje nalaze sumiraju u redovnim izveštajima o stanju pojedinih polja, kao i u godišnjem Nacionalnom izveštaju, čiji je zadatak da ponudi nepristrasni i pouzdani pregled ukupne situacije u Srbiji i regionu. Sprovodeći raznovrsne aktivnosti, poput panel diskusija, predavanja, objavljivanja najvažnijih dela slavnih inostranih autora, seminara, mikro i makro kampanja i javnih rasprava, EWB namerava da u javnom mnenju Srbije odomaći svest o svetskim demokratskim, političkim, ekonomskim i kulturnim trendovima. Ravnopravno promovišući tekovine Zapadne i Istočne civilizacije, EWB će pokušati da premosti ogromni – emocijama nabijeni – ponor između zastupnika Istoka i Zapada, i pruži Srbiji priliku da uzme ono što je najbolje u oba “suprotstavljena” sveta. EWB će, stoga, nastojati da javnost u Srbiji upozna sa prednostima i manama globalizacije, kao i sa zakonima i društvenim, radnim i profesionalnim običajima koji važe u Evropskoj uniji, kako bi ukazala na konkretne privilegije i obaveze koje proističu iz članstva u toj zajednici. Najzad, jedan od najvažnijih ciljeva EWB jeste da u Srbiji i čitavom regionu pruži podršku ponovnom uspostavljanju i osavremenjivanju sistema vrednosti koji je sistematski urušavan tokom poslednjih 20 godina.

Osnivači organizacije EWB su Petar Kostić (predsednik EWB, humanista), Jovan Kovačić (potpredsednik za odnose sa inostranstvom, ekspert u polju komunikacije i politički savetnik) i Dejan Novaković (potpredsednik za istraživanje i razvoj, ekspert za borbu protiv korupcije). Organizaciona struktura EWB obuhvata Upravi odbor, Savetodavni odbor, članstvo i Sekretarijat. Upravni odbor ima ukupno 9 članova, a njegova funkcija je da usmerava i definiše smernice rada organizacije. Savetodavni odbor je radno telo koje čine osvedočeni eksperti iz oblasti politike, ekonomije, ljudskih prava, borbe protiv korupcije, kriminala i terorizma, medija, obrazovanja i ekologije, a njihov zadatak je da kroz sabiranje inostranih iskustava, istraživanje i raspravu osmisle i ponude rešenja gorućih problema.

Pored osnivača Petra Kostića, Jovana Kovačića i Dejana Novakovića, u radu Upravnog odbora učestvuju još i ser Ajvor Roberts (Sir Ivor Roberts), Nj.K.V. princeza Jelisaveta i Hauard Graf (Howard L. Graff). Savetodavni odbor EWB čine Marko Voljč, Ralf Džonson (Ralph Johnson), Igor Kalevinski (Igor Khalevinsky), Goran Svilanović, Milka Forcan i Ilejn Krukšenks (Elaine Cruikshanks). Lista članova organizacije EWB obuhvata takva imena kao što su: Tahir Hasanović, političar; Đorđe Vukotić, pravni ekspert; Marko Blagojević, osnivač Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i stručnjak za komunikacije, strateško planiranje i politički marketing; Slobodan G. Marković, istoričar; Milan Vujanić, ekspert za bezbednost saobraćaja; Milica Čubrilo, ambasadorka Srbije u Tunisu; Jakša Šćekić, novinar; Branko Radulović, ekonomista; Miodrag Stojković, genetičar; Aleksandar Simić, kompozitor i humanista, i dr.

Saznajte više…