RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Princeza Jelisaveta učestvovala na konferenciji u Peskari

Princeza Jelisaveta učestvovala na konferenciji u Peskari

Princeza Jelisaveta Karađorđević učestvovala je na konferenciji “Ekonomski, istorijski i kulturni odnosi između Italije i Srbije”, koja je održana u subotu, 13. novembra 2010. godine, u Peskari (Pescara), najvećem gradu i ekonomskom središtu italijanske regije Abruco (Abruzzo).

Konferenciju je organizovala Fondacija Peskarabruco (Fondazione Pescarabruzzo), a pored Kneginje govorili su i Alfredo Castiglione, Potpredsednik regije Abruco, Guerino Testa, Predsednik provincije Peskara, Luigi Albore Mascia, gradonačelnik Peskare, Nicola Mattoscio, predsednik Fondacije Peskarabruco, kao i Stevka Smitran sa Univerziteta iz Teramoa i Slobodan S. Pajović sa Univerziteta „Megatrend“ iz Beograda.

Kneginja Jelisaveta je na konferenciji predstavila Srbiju i govorila o promociji ekonomskih veza Srbije i regije Abruco, a prisutnima se obratila sledećim rečima:

“Dame i gospodo, Italija je za Srbiju, bez sumnje, veoma važna zemlja, a više je razloga da to istaknem baš danas, na ovoj ceremoniji.

Najpre, Srbija i Italija neguju duge istorijske odnose, čiji su rezultati veoma pozitivni i podsticajni, pre svega zbog toga što među nama nikada nije bilo velikih problema. Naprotiv, Italija je uvek imala razumevanja za uzbudljivu i tragičnu istoriju Srbije i njenog narоda. Nikada neću zaboraviti tako posebnu misiju italijanskih karabinjera na Kosovu, koji su čuvali i odbranili značajne istorijske spomenike moje zemlje.

Drugo, Italija je jedna od najznačajnijih zemalja Evrope, zbog čega se smatra jednim od glavnih političko-ekonomskih partnera moje zemlje. Prisustvo mnogih italijanskih kompanija u Srbiji ukazuje na to da će Srbija u budućnosti postati još značajniji partner Italije. Dovoljno je da se prisetimo uspeha Fijata, naročito kada uzmemo u obzir teška vremena ekonomske i finansijske krize. Uverena sam da je došao trenutak za dalje intenziviranje italijanskog prisustva u srpskoj ekonomiji.

S druge strane, ne mogu, a da se ne osvrnem na značaj italijanske umetnosti, kulture i jezika, i srećna sam što sve više ljudi uči vaš jezik u mojoj zemlji, pre svega zahvaljujući naporima Palazzo d’ Italia u Beogradu, institucije koja predstavlja centar italijanske kulture.

Juče sam imala priliku da posetim Arheološki muzej Gueriro Capestrano u Chieti, i veoma mi se dopao. Ipak, moram reći da kada posećujem muzeje, bilo gde na svetu, uvek pomislim na mlade Srbe koji su dugo živeli izolovano od Evrope, bez mogućnosti da je dovoljno upoznaju.

Nadam se da će Italija nastaviti da stipendira mlade u Srbiji, jer je neophodno da se bolje upoznamo, a to će biti moguće jedino ukoliko se mladi iz naših zemalja dovoljno upoznaju.

Na kraju ove moje pozdravne reči koju upućujem svima vama, volela bih da se još jednom osvrnem na mogućnosti koje se pružaju italijanskim firmama u Srbiji. Dobro je poznato da Srbija predstavlja most između Balkana i Rusije, i da je Srbija jedina evropska zemlja koja je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. S druge strane, Srbija je članica CEFTA, a nedavno je potpisala i sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, što otvara nove perspektive poslovne saradnje. Ekonomska i politička situacija kreću se dobrim putem ka Evropskoj uniji, što sve ukazuje na činjenicu da naše kontakte moramo da unapređujemo i učinimo raznovrsnijima.

Pošto se nalazimo u Peskari, najvećem gradu regije Abruco, predlažem da pokrenemo naše međusobne odnose, a moja Kancelarija vam stoji na raspolaganju. Na primer, bilo bi veoma interesantno – i time završavam svoj govor – organizovati predstavljanje regije Abruco u Beogradu, s ciljem da se poboljšaju sveukupni srpsko-italijanski odnosi.”

Fondacija Peskarabruco, u čijoj organizaciji je održana konferencija “Ekonomski, istorijski i kulturni odnosi između Italije i Srbije”, osnovana je 1992. godine u Peskari, sa ciljem da promoviše kulturni, ekonomski i društveni razvitak. Aktivnosti Fondacije usmerene su na ostvarivanje javne dobrobiti u domenima: naučnog istraživanja, zaštite i očuvanja životne sredine, zdravstvene zaštite, obrazovanja, umetnosti i kulture, kao i humanitarnog zbrinjavanja najugroženijih stanovnika provincije Peskare.

Saznajte više…