RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Blic: Momir Novaković osvojio parlament Evrope

Blic: Momir Novaković osvojio parlament Evrope

Dnevni list “Blic” je u svom broju od 19. novembra 2012. godine objavio tekst pod naslovom “Osvojio parlament Evrope”, posvećen nedavnim uspešnim nastupima Momira Novakovića, stipendiste Fondacije princeze Jelisavete i studenta harmonike na muzičkom konzervatorijumu u Luganu (Švajcarska).

“Lozničanin Momir Novaković, talentovani muzičar, student harmonike na konzervatorijumu u švajcarskom gradu Luganu, nakon nedavno održanog koncerta u Briselu posetio je rodni kraj, gde je došao na kraći odmor.

Uspešan koncert održao je u atrijumu ‘Jehudi Menjuhin’ u Evropskom parlamentu.

– Bila je veoma prijatna atmosfera sa dosta publike, uglavnom ljudi iz parlamenta – priča Novaković.

Sedmicu nakon koncerta, on je u Bazelu za muzičku arhivu Švajcarske snimio četiri kompozicije sa gitaristom Mauriciom Grandinetijem, profesorom iz Bazela, i saksofonistom Rafaelom Kamenišom, profesorom iz Ciriha.

Pre toga zajedno su izveli i premijere ova četiri dela na jednom od najvažnijih festivala moderne klasične muzike u Švajcarskoj ‘Muzika danas’.

– Imam dosta obaveza u školi, ali i mnogo nastupa. I dalje imam jaku podršku princeze Jelisavete, bez koje bi moje studije bile pod znakom pitanja, jer roditelji ne mogu da odgovore na zahteve standarda Lugana. Princeza u trenucima borbe za istinu i pravdu o svom ocu nije zaboravila na ambasadore kulture fondacije ‘Temelj srpstva’, čiji sam i ja stipendista – kaže Momir Novaković.”

(Autor teksta: S. Pajić, Blic, 19.11.2012.)

Kneginja Jelisaveta i Momir Novaković

Kneginja Jelisaveta i Momir Novaković

Momir Novaković svira klasičnu hamoniku od svoje devete godine. Do sada je osvojio preko 40 domaćih i međunarodnih priznanja: prvu nagradu na Takmičenju harmonikaša u Loznici (2004, 2005, 2006, 2007, 2008); prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Akordeon Fest” u Beogradu (2004, 2008); prvu nagradu na Međunardnom takmičenju “Dani harmonike” u Smederevu (2004, 2006, 2008, a 2007. god. proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja u svim kategorijama); prvo mesto na Međunardnom takmičenju “Zvezdane staze” u Kragujevcu (2004, 2006, 2007, 2008); drugo mesto na Internacionalnom takmičenju “FiF Cita di Castelfidardo“ (Italija, 2008); itd. Najveći uspeh Momira Novakovića predstavlja prvo mesto na takmičenju “CIA-UNESCO Svetski kup 2008″ u Glazgovu (Škotska). Nastupio je na Međunarodnom festivalu “Leo Ceroni” (Bolonja, 2010.), na kome je osvojio Nagradu žirija, Nagradu publike, Nagradu dirigenata i Nagradu za najosećajniju i najizražajniju umetnost.

Nakon krađe harmonike koja mu se dogodila dan nakon odličnog koncerta u Barseloni u julu 2010., Momir Novaković je – zahvaljujući pomoći kneginje Jelisavete, članova Srpskog kulturnog udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana i drugih prijatelja – početkom 2011. godine postao vlasnik instrumenta vrhunskog kvaliteta, uz koji je u stanju da nastavi svoje umetničko usavršavanje, nastupa na koncertima i osvaja nagrade na prestižnim svetskim muzičkim takmičenjima. Nova harmonika je izrađena u čuvenoj fabrici instrumenata “Bugari”, a Momir je postao njeno zaštitno lice, čime se našao u društvu najpoznatijih harmonikaša iz čitavog sveta.

Saznajte više…