RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Momir Novaković: Proleće puno muzike

Momir Novaković: Proleće puno muzike

Momira Novakovića, studenta harmonike na Muzičkom konzervatorijumu u Luganu (Švajcarska) i stipendistu Fondacije princeze Jelisavete, ovog proleća čekaju brojni muzički izazovi: pored spremanja ispita na fakultetu, talentovani muzičar pohađa seminar kod čuvenog profesora Molardija, priprema se za tri velika takmičenja, a krajem aprila će javno izvesti kompoziciju specijalno pisanu upravo za njega.

Kao jedini student koji ne svira klavir, a kome je učešće ipak dozvoljeno, Momir trenutno pohađa seminar o Bahu, koji profesor Stefano Molardi  – jedan od najpoznatijih svetskih orguljaša i veliki stručnjak za muziku iz perioda baroka – drži na Konzervatorijumu u Luganu. Zahvaljujući muziciranju Momira Novakovića, prof. Molardi je u petak, 8. aprila 2011. godine, prvi put imao priliku da čuje izvođenje Bahove muzike na klasičnoj harmonici. Momir je ovom prilikom odsvirao “Italijanski koncert”, a prof. Molardi je oduševljeno izrazio želju da sa mladim muzičarem nastavi rad na ovoj vrsti muzike i zakazao mu čas za ovu sedmicu, što za svakog studenta predstavlja veliku čast i jedinstvenu priliku za umetničko usavršavanje.

Švajcarac Nadir Vasena (Nadir Vassena), cenjeni kompozitor savremene klasične muzike, napisao je kompoziciju za harmoniku i posvetio je Momiru Novakoviću, što je još jedno svedočanstvo talenta našeg mladog umetnika. Premijerno izvođenje ovog dela zakazano je za 21. april 2011. u Luganu.

Momir Novaković se priprema da sa svojim triom (violina, violončelo, harmonika) nastupi na takmičenju kamerne muzike u Raguzi (Sicilija). Takmičenje traje od 1. do 10. jula, a pobednici će biti nagrađeni turnejom u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i koncert u Karnegi Holu. Isti trio će se u oktobru ove godine oprobati i na jednom od najvećih takmičenja u oblasti kamerne muzike, koje se održava u italijanskom gradu Kastelfidardu.

Na planu solo muzike, Momir za sada planira svoje učešće na svetskom takmičenju, koje će se u oktobru održati u Finskoj.

Momir Novaković svira klasičnu hamoniku od svoje devete godine. Do sada je osvojio preko 40 domaćih i međunarodnih priznanja: prvu nagradu na Takmičenju harmonikaša u Loznici (2004, 2005, 2006, 2007, 2008);  prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Akordeon Fest” u Beogradu (2004, 2008); prvu nagradu na Međunardnom takmičenju “Dani harmonike” u Smederevu (2004, 2006, 2008, a 2007. god. proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja u svim kategorijama); prvo mesto na Međunardnom takmičenju “Zvezdane staze” u Kragujevcu (2004, 2006, 2007, 2008); drugo mesto na Internacionalnom takmičenju “FiF Cita di Castelfidardo“ (Italija, 2008); itd. Najveći uspeh Momira Novakovića predstavlja prvo mesto na takmičenju “CIA-UNESCO Svetski kup 2008″ u Glazgovu (Škotska). Nastupio je na Međunarodnom festivalu “Leo Ceroni” (Bolonja, 2010.), na kome je osvojio Nagradu žirija, Nagradu publike, Nagradu dirigenata i Nagradu za najosećajniju i najizražajniju umetnost.

Kneginja Jelisaveta i Momir Novaković

Nakon krađe harmonike koja mu se dogodila dan nakon odličnog koncerta u Barseloni u julu 2010., Momir Novaković je – zahvaljujući pomoći kneginje Jelisavete, članova Srpskog kulturnog udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana i drugih prijatelja – početkom  2011. godine postao vlasnik instrumenta vrhunskog kvaliteta, uz koji je u stanju da nastavi svoje umetničko usavršavanje, nastupa na koncertima i osvaja nagrade na prestižnim svetskim muzičkim takmičenjima. Nova harmonika je izrađena u čuvenoj fabrici instrumenata “Bugari”, a Momir je postao njeno zaštitno lice, čime se našao u društvu najpoznatijih harmonikaša iz čitavog sveta.

Saznajte više…