RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti

Zastava kneza Pavla ponovo u Oksfordu

Zastava kneza Pavla ponovo u Oksfordu

Krajem jula ove godine zastava kneza Pavla Karađorđevića ponovo se našla u Koledžu Hristove crkve čuvenog Univerziteta u Oksfordu. Nakon što je pre nekoliko godina, znatno oštećena, na zahtev kneginje Jelisavete Karađorđević, doneta u Beograd na restauraciju, lična zastava poslednjeg jugoslovenskog regenta prešla je zanimljiv put. Naime, steg koji se nekada nalazio u pogrebnoj kapeli engleskih kraljeva u Vindzoru, posvećenoj svetom Đorđu, kao znak da je knez Pavle pripadnik najelitnijeg viteškog reda Britanije – Reda … Read entire article »

Filed under: Vesti

Bijenale umetnosti u Veneciji – princeza Jelisaveta gošća Paviljona „Srbija”

Bijenale umetnosti u Veneciji – princeza Jelisaveta gošća Paviljona „Srbija”

Paviljon „Srbija” na 59. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, na kojoj našu zemlju predstavlja projekat „Hod sa vodom”, delo umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić, svečano je otvoren u četvrtak, 21. aprila 2022. Princeza Jelisaveta Karađorđević bila je specijalna gošća Paviljona „Srbja”, a na otvaranju je izrazila uverenje da nema boljeg načina za promociju države od onog u kome umetnost igra glavnu ulogu. … Read entire article »

Filed under: Vesti

Knez Pavle Karađorđević dobio ulicu u Beogradu

Knez Pavle Karađorđević dobio ulicu u Beogradu

Na sednici održanoj 29. novembra 2021. godine, odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su predloge da veliki broj važnih ličnosti za istoriju i kulturu srpskog naroda dobiju ulice u glavnom gradu Srbije. Tako su promenjeni nazivi 12 ulica na teritorijama različitih gradskih oština, a od sada ulice u Beogradu imaju i car Justinijan Prvi, car Iraklije, knez Pavle Karađorđević i princeza Olivera. Ime kneza Pavla nosiće dosadašnja Štrosmajerova ulica u centru Zemuna, smeštena u neposrednoj blizini Zemunskog … Read entire article »

Filed under: Vesti