RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Knez Pavle – Istina o 27. martu

Knez Pavle – Istina o 27. martu

Beogradski izdavač “UNA Press” je 2007. godine objavio prvo izdanje knjige “Knez Pavle, istina o 27. martu” istoričara Miodraga Jankovića i novinara Veljka Lalića. Delo je nastalo na osnovu lične arhivske zbirke Nj.K.V. kneza Pavla Karađorđevića, koja se čuva na Univerzitetu Kolumbija (SAD) i koja je 2006. godine isključivim zalaganjem Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević stigla u Beograd. Istoričari su novih 12.000 dokumenata nazvali “trenutkom u kojem se menja istorija jednog naroda” (Miladin Milošević, Arhiv SCG), a sa dozvolom kneginje Jelisavete, autori knjige “Istina o 27. martu” dobili su pravo da prvi istražuju Arhiv.

Na osnovu novih dokumenata, pokrenut je feljton u dnevnom listu “Večernje novosti”. Tiraž novina je, tokom trajanja feljtona, skočio za čitavih 20.000 primeraka, što je ukazalo na ogromno interesovanje publike za ovaj period srpske istorije.

U isto vreme, Janković i Lalić počeli su pisanje knjige. Konstruišući je kao moderni istorijski triler, oni su arhivske podatke ukrštali sa drugim raspoloživim informacijama – svom dokumentacijom dostupnom u srpskim arhivama, upravo oslobođenim arhivama tajne policije, kao i kompletnom emigrantskom i domaćom istorijskom građom. Tako je nastala knjiga koja je za nekoliko nedelja bukvalno planula u tiražu od 20.000 primeraka, a do danas doživela još nekoliko izdanja.

Prvi put od kako je 27. marta 1941. godine izvršen puč i Jugoslavija uvedena u Drugi svetski rat, u ovoj knjizi se otkrivaju okolnosti i činjenice koje su dugo bile skrivane od očiju javnosti. Autori se ne bave samo razobličavanjem falsifikata koje je počinila domaća istorijografija u službi titoističke ideologije, već ukazuju i na nezrelost političke elite koja je srpsku državu u XX veku vodila iz brodoloma u brodolom, u istorijsku katastrofu neopisivih razmera. U žiži interesovanja nije samo knez Pavle Karađorđević, prvi kraljevski namesnik, prvi čovek jugoslovenske kraljevine između 9. oktobra 1934. i 27. marta 1941. godine, već i svi ostali protagonisti – pučisti i njihovi domaći i strani pomagači.

Saznajte više…

Kliknite ovde da zavirite u prvo poglavlje knjige “Knez Pavle – Istina o 27. martu”; pročitajte Pogovor knjizi; proverite kako se odvijala javna polemika o sadržaju dela…