RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginji Jelisaveti uručena Zahvalnica Narodnog muzeja

Kneginji Jelisaveti uručena Zahvalnica Narodnog muzeja

Narodni muzej u Beogradu obeležio je 168. godišnjicu svog postojanja svečanošću održanom 10. maja 2012. godine u atrijumu Narodnog muzeja. Kao i svake godine, ovo je bio trenutak za podsećanje na najznačajnije projekte koji su obeležili prethodnu godinu, prilika da se Narodni muzej zahvali svojim darodavcima, saradnicima, prijateljima i partnerima, kao i da se dodele plakete zaposlenima i nagrade za najbolji diplomski rad iz oblasti istorije umetnosti. Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, uručila je kneginji Jelisaveti Karađorđević zahvalnicu za uspešnu saradnju na realizaciji izložbe Art Tura i dugogodišnju saradnju na programima promocije kulturne baštine. Pored princeze Jelisavete, zahvalnice su dobili i kompanije Hewlett-Packard i Telenor, gospođa Svetlana Šupe, Komunalna policija grada Beograda i Gradska opština Stari grad,  takođe angažovani u ostvarivanju projekta Art Ture.

Narodni muzej je tokom letnjih meseci 2011. godine, u periodu od 4. jula do 30. septembra, postavio svojevrsnu galeriju pod vedrim nebom i izložio dela iz svojih umetničkih zbirki na reprodukcijama postavljenim na fasadama centralnih beogradskih ulica centralnih beogradskih ulica. Projekat pod nazivom “Art Tura” realizovan je pod pokroviteljstvom Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević, a rezultat je uspešne saradnje Narodnog muzeja, kompanija Hewlett-Packard i Telenor, i Gradske opštine Stari grad.

Tako su prolaznici mogli da uživaju u preko 30 izuzetnih remek dela koja već duže vreme nisu dostupna široj javnosti, a među kojima su slike Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Edgara Dega, Matisa i Pabla Pikasa, kao i radovi domaćih autora, poput Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Pavlović Barili. Izložbom su obuhvaćena dela srpskog slikarstva XVIII i XIX veka, jugoslovenskog slikarstva XX veka, kao i kolekcija strane umetnosti, a većina slika je izvorno bila deo riznice Muzeja kneza Pavla.

Projektom “Art Tura” Narodni muzej i njegovi parnteri želeli su da probude interesovanje građana za klasičnu umetnost, koja je na ovaj način iskoračila ka svojoj publici. Kao moderna verzija Velike turneje (Grand Tour) – koja je imala za cilj upoznavanje drugih kultura i širenje vidika, i u periodu od XVII do XX veka predstavljala neizostavni deo klasičnog obrazovanja – projekat “Art Tura” pružio je priliku da se prolaznici na beogradskim ulicama susretnu sa umetničkim delima. Kako se Narodni muzej već dugi niz godina nalazi u procesu rekonstrukcije, ovaj projekat je realizovan sa željom da se poštovaocima umetnosti nadomesti nemogućnost kontakta sa umetničkim blagom iz riznica Muzeja, dok bi se najmlađe generacije po prvi put upoznale sa delom neprocenjive kulturne baštine.

Prilikom izlaganja slika u okviru projekta “Art Tura” posebno se vodilo računa o muzeološkim standardima, pa su sva reprodukovana dela uramljena i opremljena odgovarajućim legendama, a za publiku je obezbeđen i audio-vodič kroz izložbu – uz svaku sliku nalazili su se brojevi telefona putem kojih je posetilac mogao dobiti kratku poruku ili odslušati audio vođenje kroz izložbu, ili čak preuzeti reprodukciju izloženog remek dela.

Projekat “Art Tura” počiva na iskustvu saradnje vodećih kompanija sa svetskim muzejima. Korišćenje najsavremenijih tehnologija u oblasti štampe velikih formata omogućilo je verno reprodukovanje remek dela velikih umetnika, visok kvalitet kolorita i reprodukcije identične originalu i otporne na vremenske uslove i štetne uticaje okoline, što je slavnim slikama pružilo priliku za iskorak iz galerija i muzeja u gradski pejsaž.

Saznajte više…