RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Ilustrovana politika: Usud kneza Pavla

Ilustrovana politika: Usud kneza Pavla

Časopis “Ilustrovana politika” u svom broju 2722 (17. mart 2011.) objavljuje tekst pod naslovom “Usud kneza Pavla” – drugi deo intervjua sa dr Đorđem N. Lopičićem, autorom knjige “Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942″ (2010, Teovid, Beograd).

Novinar Miloš Lazić nastavlja razgovor s dr Đorđem N. Lopičićem o izveštajima dr Davida Albale, dokumentima koji bacaju novo svetlo na istorijske događaje u osvit Drugog svetskog rata, naročito na one koji su doprineli martovskom puču i potonjoj okupaciji Kraljevine Jugoslavije:

“Sama misija, a posebno izveštaji dr Davida Albale, ukazuju da je knez Pavle Karađorđević, iako svestan političkih i vojnih zbivanja u svetu pomoć potražio od saveznika iz prethodnog rata, ostavljen na cedilu. (…) Zbog političkog i ekonomskog pritiska Nemačke i Italije da se prikloni silama Osovine, knez Pavle je ovu misiju zamislio kao poverljivu. (…) Ali, na kneza Pavla su pritisak vršile i Velika Britanija i SAD, nezadovoljne stavom Jugoslavije da ostane neutralna!

– Engleska je čak tražila od Jugoslavije da prva napadne Italiju u Albaniji – kaže naš sagovornik. – Navodno, tako bi se snabdela naoružanjem koje ona nije mogla da joj isporuči?!

Dr Albalu je u SAD poslao lično knez Pavle, a misija je bila strogo poverljiva; njen cilj bio je dobijanje zajma, kao i obaveštavanje uticajnih američkih ličnosti o Jugoslaviji, njenom političkom stavu, i odnosima sa susedima i drugim državama u vezi s ratom u Evropi. (…)

– Ali, ta misija doprinosi stvaranju sasvim drukčije slike o knezu Pavlu Karađorđeviću. Naime, poznato je da je pučistička vlada generala Dušana Simovića, podstaknuta iz Engleske, kneza s porodicom proterala preko Grčke i Egipta u Keniju. Navodno, kao izdajnika i saveznika Nemačke, uz to narodnog neprijatelja i ratnog zločinca, a zbog potpisivanja Trojnog pakta 25. marta 1945. godine. Čak je i u engleskom parlamentu knez Pavle označen kao kvisling, fašista, uzurpator krune i osoba ljubomorna na kralja Petra… Ali, Englezi su zaboravili da su se Čemberlen i Hitler sastajali čak četiri puta tokom 1938. godine i da su potpisali onu zajedničku deklaraciju o ‘večitom miru’ Engleske i Nemačke. (…)

Ali, i nova jugoslovenska vlast, koja je ustanovljena posle oslobođenja, nastavila je s istim ocenama, koje su trajale svo do devedestih godina. Tako je i Državna komisija za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njegovih pomagača dala jednu apsurdnu kvalifikaciju za ‘zločine’ kneza Pavla – ‘sabotaža naoružanja i priprema za rat’?!

– Tema moje knjige nije šta bi se dogodilo s Jugoslavijom da nije bilo vojnog puča 27. marta 1941. godine – veli dr Lopičić. – Ali, takvo pitanje se nameće sve češće, pa bi istoričari, ali i pravnici, morali time da se pozabave.”

Ceo tekst pod naslovom “Usud kneza Pavla” moćete pronaći u štampanom izdanju “Ilustrovane politike” (br. 2722, od 17. marta 2011.).

Knjigu o specijalnoj misiji dr Davida Albale možete nabaviti na sledećoj lokaciji:

– Knjižara “Inicijal”
Knez Mihailova br. 35, Beograd
Tel: 011/263-92-32, 011/263-03-35
E-mail: inicijal@sezampro.rs

Saznajte više…