RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 1989.

1989.

Stavovi, interesovanja i aktivnosti princeze Jelisavete su još tokom 1989. godine nagovestili osnivanje buduće Fondacije, humanitarne organizacije koja će se, tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, predano brinuti o izbeglicama, ratnim invalidima i deci–žrtvama ratnih sukoba. Pažljivo prateći vesti sa Balkana, Princeza je prepoznala da je na pomolu rat u Jugoslaviji. Smatrajući da je neophodno da učini sve što je u njenoj moći kako bi pomogla da se to spreči, princeza Jelisaveta je razgovarala sa monsinjorom Toranom, ministrom inostranih poslova Vatikana i sugerisala mu da bi to moglo da se postigne Papinim izvinjenjem za ustaške masakre u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata. Princeza je takođe ukazala na činjenicu da su Srbi u Hrvatskoj loše tretirani, pa je predložila da Vatikan obaveže sveštenike da u crkvama propovedaju ljubav prema braći i sestrama.

Učestvujući u organizacionim pripremama za konferenciju Svetskog foruma (Global Forum), koja je planirana za januar 1990. godine u Moskvi, princeza Jelisaveta je uspela da izdejstvuje da na ovaj važan skup budu pozvani i verski lideri sa Balkana, a zvaničnom pozivu su se odazvali episkop Sava, muftija Jusufspahić i Dragan Dragojlović, tadašnji Ministar vera.

Princeza Jelisaveta na sahrani kralja Nikole Princeza Jelisaveta je polovinom 1989. godine posetila Beograd, kako bi pronašla izdavača i prevodioca za knjigu “Paul of Yugoslavia – Britain’s Maligned Friend”, koju su o knezu Pavlu napisali Nil Balfur i Seli Mekej. Prisustvovala je otvaranju Hrama Svetog Save u Beogradu, a zatim i sahrani kralja Nikole u Crnoj Gori. Ove godine je u Srbiji, uz velike teškoće, po prvi put dobila i izvod iz matične knjige rođenih, dokument koji je zagubljen u opštinskoj službi, ali i u crkvenim spisima, iako ju je, odmah po rođenju, krstio lično Patrijarh.

Krajem decembra, princeza Jelisaveta je autobusom otputovala u Aleksinac, kako bi uručila novčanu pomoć udovicama i deci rudara poginulih u užasnoj eksploziji.

Princeza Jelisaveta je Božić provela u manastiru Studenici. Dok se upisivala u Knjigu posetilaca, monasi su je molili da se potpiše kao Amandina majka (ime junakinje koju je Ketrin Oksenberg igrala u TV seriji “Dinastija”).