RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 1990.

1990.

Princeza Jelisaveta je u januaru 1990. godine u Moskvi prisustovala konferenciji Svetskog foruma (Global Forum). Skup su, na Princezinu inicijativu, posetili i gosti iz Beograda – episkop Sava, muftija Jusufspahić i Dragan Dragojlović, Ministar vera. Sedmodnevnom mirovnom konferencijom je predsedavao predsednik Mihail Gorbačov, a skup je okupio hiljadu delegata iz čitavog sveta, među kojima su bili brojni uticajni političari, naučnici i verski lideri.

Princeza Jelisaveta na promociji knjige KNEZ PAVLE KARAĐORĐEVIĆ - JEDNA ZAKASNELA BIOGRAFIJA Knjiga “Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija” Nila Balfura i Seli Mekej, u izdanju beogradske “Litere” i u prevodu Đurice Krstića, prvu promociju je imala 7. septembra 1990. godine u Narodnom muzeju u Beogradu. Događaju je prisustvovao veliki broj ljudi, a publika je bila oduševljena knjigom i do tada nepoznatim dokumentima britanskog Foreign Office-a, koje je Princeza u međuvremenu pribavila i priključila srpskom izdanju knjige. Ovom prvom predstavljanju knjige usledio je čitav niz promocija širom Srbije, a princezu Jelisavetu je na ovim pohodima pratio Milan St. Protić, istoričar i autor Predgovora knjizi Nila Balfura i Seli Mekej.

Tokom 1990. godine, princeza Jelisaveta je u Beogradu vodila mnoge razgovore sa temom ekologije, boreći se za selektivno odlaganje otpadnih materija, i nudeći svoju pomoć u promovisanju zdrave jugoslovenske mineralne vode i banjskih lečilišta, dok je u septembru predsedavala ekološkom sesijom na konferenciji u Beogradu.

Ovo je godina u kojoj je Princeza posetila dečiju bolnicu u Beogradu i kliniku u Zemunu, kao i pacijente bolesne od leukemije na onkološkom odeljenju beogradskog Kliničkog centra, kako bi bolje upoznala zdravstveni sistem u Srbiji.

U decembru 1990. godine, princeza Jelisaveta osnovala je u Njujorku svoju Fondaciju, kao neprofitnu i nepolitičku humanitarnu organizaciju u skladu sa propisima države Njujork, sa željom da pomogne stanovnicima Jugoslavije u predstojećem ratnom vihoru.