RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Ekološka akcija uređivanja beogradske opštine Stari grad

Ekološka akcija uređivanja beogradske opštine Stari grad

Kneginja Jelisaveta Karađorđević je u decembru 2009. godine pokrenula ekološku akciju uređivanja, ozelenjavanja i čišćenja najugroženijih lokacija u centralnoj beogradskoj opštini Stari grad. Tim povodom je u Skupštini opštine Stari grad organizovan sastanak na kome su, pored Kneginje i gospodina Dragana Babića, prisustvovali i Risto Raco, član Opštinskog veća, kao i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije i javnih komunalnih preduzeća “Zelenilo Beograd” i “Gradska čistoća”.

Okolina Osnovne škole "Drinka Pavlović"

Princeza Jelisaveta, i sama stanovnica Starog grada, svakodnevno je svedok lošeg stanja čistoće u ovoj gradskoj zoni: ” S obzirom na to da živim na Starom Gradu, veoma mi je stalo da centralna beogradska opština, koja je srce Beograda i Srbije, bude uređena i čista. Međutim, šetajući njenim ulicama primetila sam da građani malo vode računa o čistoći.” Princeza je odlučila da pokrene ovu inicijativu imajući u vidu neuređenost prostora u kome borave najmlađi Beograđani – smeće i nered koji se nalaze ispred Osnovne škole “Drinka Pavlović” i Muzičke škole “Vojislav Vučković”. “Ispred ovih škola velika je količina smeća, a na mestu gde su bile đubrijere sada nema ničega, pa su učenici primorani da bacaju đubre na ulicu. Zato sam, znajući da Opština Stari grad dosta radi na uleppavanju i sređivanju, došla na ideju da pokrenemo akciju čišćenja na ovoj lokaciji”, rekla je Kneginja na sastanku sa predstavnicima opštinskih i republičkih vlasti.

Okolina Osnovne škole "Drinka Pavlović"

Opština i javno-komunalna preduzeća, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, podržali su akciju i dogovorili su se da zajednički urede pomenute površine, tako da će ispred škola biti postavljene đubrijere i žardinjere sa cvećem. Posebnu vrednost akcije predstavlja činjenica  da će,  osim nadležnih službi, u akciju čišćenja, ozelenjavanja i uklanjanja grafita biti uključeni i učenici najugroženijih škola, što će produbiti njihovo razumevanje o potrebi očuvanja zdrave životne sredine i dugoročno unaprediti stanje ekologije u prestonici Srbije.