RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Film o knezu Pavlu Karađorđeviću

Film o knezu Pavlu Karađorđeviću

Princeza Katarina Oksenberg i njen suprug Kasper van Din nosioci su filmskog projekta “Prince Paul: Royal Exile”, istorijske drame sa elementima političkog trilera zasnovane na životu i tragičnoj sudbini kraljevskog namesnika kneza Pavla od Jugoslavije. Film će biti posvećen periodu u kome je Knez upravljao Kraljevinom Jugoslavijom (1934-1941), kao i događajima koji su prethodili potpisivanju Trojnog pakta, državnom udaru od 27. marta 1941. godine i dugogodišnjem progonstvu kneza Pavla i njegove porodice. Ovo delo će gledaocima pružiti priliku da zavire u intimne međusobne odnose članova evropskih kraljevskih kuća u osvit II Svetskog rata, sa iskrenom namerom da se rasvetli istina koja se sistematski sakriva već gotovo čitav vek, da se opovrgnu zablude višedecenijske indoktrinacije, a da se herojima i zločincima dodeli istorijsko mesto koje im zaista pripada.

Knez Pavle je, tokom svoje vladavine, nastojao da pomiri političke suprotnosti i sačuva Jugoslaviju od unutrašnjih sukoba i pretnji nastupajućeg rata. Moderna istorijska tumačenja predstavljaju ga kao vladara koji je, kao malo drugih evropskih lidera, kroz upornost i briljantne diplomatske napore uspeo da, bar za izvesno vreme, zaštiti svoju zemlju i sačuva mir. Nažalost, novotkriveni istorijski izvori otkrivaju da je Čerčil zahtevao da Jugoslavija – uprkos tome što nije bila direktno ugrožena – izvrši političko i vojno “samoubistvo” i objavi rat Nemačkoj. Kako je knez Pavle pružio otpor takvoj ideji, britanska tajna služba je potajno finansirala državni udar kojim je na vlast doveden maloletni kralj Petar II, a Knez zauvek proteran iz svoje domovine.

Scenario za film “Prince Paul: Royal Exile” zasniva se nedavno objavljenim visokopoverljivim dokumentima britanske tajne službe i na sadržaju Arhive kneza Pavla koja se čuva na univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Dijalozi su većim delom preuzeti iz privatne prepiske članova jugoslovenske i drugih kraljevskih porodica – aktera događaja kojima se film bavi.

Reditelj filma “Prince Paul: Royal Exile” biće Kasper van Din, Katarina Oksenberg će igrati svoju baku, jugoslovensku kneginju Olgu, dok će princeza Jelisaveta igrati svoju baku, rusku Veliku Kneginju Jelenu. Film će biti sniman i na lokacijama u Beogradu, a glumačka ekipa će, pored američkih, obuhvatiti i glumce iz Srbije.

Produkcijska kuća “Holy Cow Entertainment” pripada onim filmskim kompanijama koje neguju društveno odgovoran pristup industriji zabave i veruje da ogroman globalni uticaj medija mora biti praćen odgovornošću i nastojanjem da se podigne svest gledalaca o važnim pitanjima i pozitivno deluje na publiku. Filmovi ove kompanije osmišljeni su sa ciljem da oplemene i preobraze gledaoce i inspirišu ih da unaprede svoj život i svet učine boljim. “Holy Cow Entertainment” odvaja deo svojih prihoda za dobrotvorne svrhe, posebno pomažući one inicijative koje su tematski povezane sa filmskim ostvarenjima ove kuće, a geografski su vezane za lokalne zajednice u kojima su filmovi snimani. Koristeći film, televiziju i Internet kako bi se borila za smanjivanje siromaštva, poboljšanje životnih uslova u indijanskim rezervatima i drugim manjinskim zajednicama, ostvarivanje dečijih prava i druge vredne ciljeve, produkcijska kuća “Holy Cow Entertainment” želi da kroz dobra dela i širenje dobre volje učini planetu lepšim mestom.

Saznajte više…