RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginja Jelisaveta na promociji knjige “Onaj stari Beograd”

Kneginja Jelisaveta na promociji knjige “Onaj stari Beograd”

Kneginja Jelisaveta i Dragan Babić prisustvovali su promociji knjige “Onaj stari Beograd” Milana Đokovića, koja je u sredu, 29. septembra 2010. godine, održana pred prepunom salom Kuće Đure Jakšića u beogradskoj Skadarliji.

U predstavljanju knjige učestvovali su Milosav Buca Mirković, Raško V. Jovanović, Radovan Popović, Živadin Mitrović, radijski voditelj Dragan Babić, Milovan Vitezović, Pavle Minčić, Ivan Bekjarev, Dubravka Nešović i Dušan Đoković, sin Milana Đokovića i osnivač Akademije umetnosti, a među prisutnima su bili i književnica Ljiljana Habjanović Đurović, protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Saborne crkve u Beogradu, protojerej-stavrofor dr Radovan Bigović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, vladika australijsko-novozelandski Irinej (Dobrijević) i drugi.

Knjiga “Onaj stari Beograd” svoje prvo objavljivanje doživela je 1994. godine u izdanju Srpske književne zadruge, a 15 godina kasnije njen život obnavljaju Fond “Milan Đoković” i KIZ “Altera” iz Beograda. U pitanju su memoari Milana Đokovića koji obuhvataju period od njegovog rođenja do Drugog svetskog rata. Delo “Onaj stari Beograd” ne samo da predstavlja uzbudljivo svedočenje o predratnom životu prestonice, već i umetnički doživljaj duha vremena koji su oblikovali: Desimir Blagojević, Dobrica Milutinović, Karađorđevići, Stepa Stepanović, Miloš Đurić, Slobodan Jovanović, Branislav Nušić, Jaša Prodanović, Aleksandar Belić, Raša Plaović, Milan Predić, Milan Rakić, Žanka Stokić, Ivo Andrić, Milan Grol, Mihailo Petrović Alas i mnogi drugi.

Milan Đoković, dramski pisac, romansijer, prevodilac, upravnik prestižnih beogradskih pozorišnih kuća, upravnik Kolarčevog narodnog univerziteta i prvi predsednik Skupštine Vukove zadužbine, rođen je 1908. godine u Beogradu. Završio je studije književnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu.  “Brodolomnici”, prva knjiga Milana Đokovića, zbirka od 5 dramatizovanih skica, objavljena je 1932. godine, a dve godine kasnije je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno izvedeno i njegovo prvo dramsko delo “Dogovor kuću gradi”, u režiji Radomira Raše Plaovića. Blisko sarađujući sa Rašom Plaovićem i najvećim glumcima, rediteljima i drugim pozorišnim umetnicima tog doba, Milan Đoković je, tokom narednih pola veka, režirao i pisao za scene širom Jugoslavije. Direktor Dramskog studija pri Narodnom pozorištu u Beogradu postao je 1946. godine, a već sledeće godine je postavljen za direktora Drame nacionalnog teatra, gde je ostao sve do 1960. godine. Tokom 1961. godine Milan Đoković je angažovan kao upravnik Kolarčevog narodnog univerziteta, a krajem 1970. postao je upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ovu dužnost je obavljao sve do 1974. godine, kada je penzionisan.

Pored drama, romana i pripovedaka, Milan Đoković je autorizovao i prevode kapitalnih dela, poput “Sistema” K.S. Stanislavskog i odabranih drama Maksima Gorkog, a bavio se i uredničkim i redaktorskim radom u Srpskoj književnoj zadruzi i Nolitu. Predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Beograda postao je 1956. godine, 1968. je izabran za predsednika Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a 1987. godine je, kao jedan od osnivača Vukove zadužbine, nastupao kao predsednik Skupštine ove institucije. Zajedno sa Gvozdenom Jovanićem, 1975. godine je bio izvršilac poslednje volje Ive Andrića. Ubraja se među osnivače Andrićeve zadužbine, a jedno vreme je bio i predsednik njenog Upravnog odbora. Milan Đoković je dobitnik brojnih priznanja, među kojima su i Vukova nagrada (1968) i Oktobarska nagrada za kapitalni izdavački poduhvat “Istorija Beograda” (1973).

Milan Đoković, jedan od najistaknutijih poslenika srpske kulture u XX veku, veliki pisac, novinar, reditelj, prevodilac i zadužbinar, umro je u Beogradu 1993. godine. Bio je oženjen dramskom umetnicom Divnom Đoković. Između ostalog, u rukopisu je ostavio knjigu sećanja “Onaj stari Beograd”.

Saznajte više…