RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Madlenianum: princeza Jelisaveta učestvovala u javnom čitanju drame “Konačna istina”

Madlenianum: princeza Jelisaveta učestvovala u javnom čitanju drame “Konačna istina”

Teatar “Madlenianum” iz Beograda organizovao je javno čitanje drame “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević” Veroslava Rančića na svojoj sceni “Bel Etage” u četvrtak, 7. jula 2011. godine, u 20 časova.

U velikom glumačkom ansamblu kneževski par predstavljali su Tihomir Stanić i Vanja Milačić, a pored njih učestvovali su još i Miloš Timotijević, Milica Janketić, Svjetlana Knežević, Dejan Đurović, Dragan Vujić i drugi. Poseban kuriozitet ove umetničke večeri bio je nastup kneginje Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla i kneginje Olge, koja govorila prolog i epilog komada.

Dramski tekst “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević” nastao je prema istoimenoj knjizi Veroslava Rančića, objavljenoj 2009. godine u izdanju Grafičkog ateljea “Dereta”. Prema najavi “Madlenianuma”, drama počinje tamo gde se završava čuveni komad “Knez Pavle” Slobodana Selenića, tj. počinje sa Drugim svetskim ratom, a završava se pogibijom Nikole Karađorđevića, sina kneza Pavla i kneginje Olge, u Londonu 1954. godine. Autor se u pisanju ovog dela koristio mnogim ekskluzivnim izvorima informacija, a pre svega sećanjima same kneginje Jelisavete. Veroslav Rančić je 4 godine prikupljao materijal za ovu romansiranu biografiju Olge i Pavla Karađorđevića, pretražujući arhivsku građu i bogatu literaturu o knezu Pavlu, štampanu u Srbiji i u inostrastvu. Po njegovim rečima, objavljivanje romana i javno čitanje drame nisu samo prilike da se još jednom kaže istina o ulozi kneza Pavla u prelomnim događajima vezanim za potpisivanje Trojnog pakta, demonstracije od 27. marta 1941. god, i šestoaprilsko bombardovanje Beograda, već se radi i o divnoj ljubavnoj priči.

Knjiga “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević između istine i sudbine” Veroslava Rančića prvi put je predstavljena javnosti 3. juna 2009. godine u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu. U promociji knjige učestvovali su i Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Jelisaveta Karađorđević, gospodin Miodrag Janković, istoričar i urednik sajta “27. MART”, kao i Veroslav Rančić, pisac knjige “Konačna istina”. Delove romana čitala je prvakinja pozorišta – Tanja Bošković.

Dnevni list “Večernje novosti” je u svom broju od 8. jula 2011. godine objavio tekst “Princeza Jelisaveta na sceni”, u kome novinarka Vukica Strugar izveštava o gostovanju kneginje Jelisavete u javnom čitanju drame “Konačna istina”:

Jelisaveta Karađorđević u ‘Konačnoj istini’ Veroslava Rančića bila u sopstvenoj ulozi. Princeza: Glumci su bili divni. Kao da je oživela moja porodica, moje detinjstvo.

Ništa se u našim životima ne dešava slučajno – kaže u drami ‘Konačna istina’ osamnaestogodišnja princeza Jelisaveta Karađorđević. Onda bi se moglo reći da nije slučajno ni što se princeza u četvrtak uveče pojavila u ulozi princeze. I to – u sopstvenoj.

Na sceni ‘Madlenijanuma’, obraćajući se publici na početku i kraju javnog čitanja drame Veroslava Rančića, podelila je s njom najtužniji trenutak u životu. Uspomenu na 12. april 1954. godine i pogibiju brata Nikole u automobilskoj nesreći, pod sumnjivim okolnostima, kao i na bolnu dužnost da baš ona ovu vest prenese roditeljima…

Naslovna strana knjige "Konačna istina - Olga i Pavle Karađorđević" Veroslava Rančića

‘Konačna istina’, priča o dramatičnoj sudbini kneza Pavla i kneginje Olge (njihovom odlasku iz zemlje na početku rata, izgnanstvu u Keniji i Johanesburgu, boravku u Parizu po završetku sukoba) u stvari, okvir je za jednu porodičnu dramu, čiji smo svedoci u četvrtak uveče bili u prisustvu same junakinje. A ona, kraljevski uspravno i odmereno, sedela je među dvadesetak glumaca i po ko zna koji put prolazila sećanjima kroz sopstveni život, i to ne samo kao akter nego i posmatrač. Slike očeve melanholije, majčine odlučnosti, neobuzdane mladosti braće Aleksandra i Nikole, ali i sopstvenih nestašluka, nisu otkrivali emocije na njenom licu. Tek jedva vidljivi, vragolasti osmeh u trenutku kada se čulo sa scene kako je nokautirala jednu devojčicu, braneći sopstveno dostojanstvo i porodicu…

– Čini mi se kao da sam iznova prošla kroz detinjstvo. Kao da je oživela moja porodica, kao da roditelji nisu umrli, a brat poginuo – neposredno po završetku predstave poverila nam je, ipak, uzbuđena princeza Jelisaveta. – A glumci su bili divni!

Na konstataciju da je tokom svih ovih godina boravka u Beogradu očigledno napredovala u savlađivanju našeg jezika, kaže ljupko i neposredno, uz osmeh:

– Pa, sve se uči polako. Već dvadeset godina radim na tome. Konačno se negde osećam kao kod kuće, među ljudima koje volim i koji vole mene. Do sada sam bila lutalica, imala čudan život. Uviđam to ponovo, kad ga posmatram kao večeras. Ja sam, zaista, jedna veoma obična žena. Odrasla sam u Africi, vidite gde sam sve živela. Svuda i nigde… Možda ću se pojaviti i u pravoj pozorišnoj verziji ‘Konačne istine’ na sceni. Ko zna? Da, ‘uhvatila’ sam da ste se i vi večeras nasmejali. Ono kad sam nokautirala devojčicu? – ništa nije promaklo princezi Jelisaveti.

Da joj ništa nije ‘promaklo’ ni u ‘Konačnoj istini’, potvrđuje podatak da je piscu iscrpno odgovorila na čak 186 pitanja koja joj je postavio, skupljajući građu za svoje delo! Sve u ovoj priči deluje autentično, pa i njeno zavetovanje još u tinejdžerskim godinama – da će živeti samo jedan život i to ne onako kako kraljevske kuće naređuju…”

Tekst “Princeza Jelisaveta na sceni” u celini možete pročitati na sajtu “Večernjih novosti”.

Drama “Konačna istina” predstavljena je javnosti u okviru ciklusa javnih čitanja novih dramskih tekstova, putem kojeg teatar “Madlenianum” želi da oslušne raspoloženje publike. Gledaoci će na taj način biti u prilici da svojim reakcijama utiču na oblikovanje jesenjeg repertoara ovog beogradskog pozorišta. Tako je na sceni “Bel Etage” samo jedan dan ranije, 6. jula 2011. godine, izvedena “Zoe” Mome Kapora, pa je ovaj poznati roman, čija je glavna junakinja – po priznanju samog autora – inspirisana princezom Jelisavetom Karađorđević, dobio svoju pozorišnu verziju u dramatizaciji Vanje Nikolić.

Saznajte više…