RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginja Jelisaveta i Katarina Oksenberg prisustvovale komemoraciji glumici Elizabet Tejlor

Kneginja Jelisaveta i Katarina Oksenberg prisustvovale komemoraciji glumici Elizabet Tejlor

Nj.K.V. princeza Jelisaveta Karađorđević i njena kćerka Katarina Oksenberg prisustvovale su privatnoj komemoraciji slavnoj glumici Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), koja je održana u krugu od samo 400 odabranih zvanica – prijatelja i članova porodice preminule filmske dive – 16. oktobra 2011. godine, u bioskopskoj dvorani filmskog studija kompanije Warner Bros. (Burbenk, Kalifornija). Skup je posvećen podsećanju na izvanredan život, trajnu umetničku zaostavštinu i neponovljiv duh velike glumice.

Pored članova porodice, sećanja na Elizabet Tejlor su sa prisutnima podelili glumci Kolin Farel (Colin Farrell), ser Majkl Kejn (Sir Michael Caine) i Kejt Barton (Kate Burton), muzičar Elton Džon (Elton John), model Keti Ajrlend (Kathy Ireland), Marta Nelson (Martha Nelson), urednica u kompaniji Time Inc., i drugi, dok je Majk Nikols (Mike Nichols), reditelj filma „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, za koji je Elizabet Tejlor osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu, skupu uputio dirljivu video-poruku.

Pozivnica za komemorativni skup posvećen Elizabet Tejlor

Obraćajući se prisutnima, Elton Džon je naveo da je „nedovoljno reći da je svet postao manji, prazniji, mračniji i samotniji u trenutku kada je ostao bez Elizabet Tejlor“ i podsetio da je glumica bila „istinski oslonac, pionir (…), zvezda čiji sjaj nikad neće uminuti i osoba koja je uvek imala vremena da se nasmeje sebi“, a u njenu čast je uživo izveo numeru „Blue Eyes“.

Dama Elizabet Tejlor rođena je 27. februara 1932. godine.  Na filmu je debitovala u svojoj devetoj godini, a njena filmografija obuhvata blizu 80 naslova dugometražnih igranih i televizijskih ostvarenja. Tokom svoje karijere osvojila je dva Oskara za najbolju glumicu (Butterfield 8 (1960), Ko se boji Virdžinije Vulf? (1966)), a tri puta je nominovana za ovu nagradu; Američki filmski institut (1993) i Udruženje filmskih glumaca (Screen Actors Guild, 1998.) dodelili su joj nagrade za životno delo; 1987. godine joj je uručena francuska Legija časti, a 2000. godine je proglašena Damom Britanskog carstva.

Elizabet Tejlor će ostati upamćena i po svom humanitarnom radu. Posvećena borbi protiv HIV-a/AIDS-a, bila je jedna od prvih javnih ličnosti koja se zalagala za pomoć ljudima koji pate od ove bolesti, a svojim radom je pomogla da se prikupi 270 miliona dolara u tu svrhu.

Jedna od najvećih svetskih zvezda u istoriji filma, Elizabet Tejlor je bila slavna ne samo zbog svojih umetničkih dometa, već i po glamuroznom stilu života, lepoti i izražajnim ljubičastim očima.

Elizabet Tejlor je umrla 23. marta 2011. godine u Los Anđelesu.