RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Održan VIII Memorijal “Knez Pavle”

Održan VIII Memorijal “Knez Pavle”

VIII Memorijal “Knez Pavle” održan je na terenu Golf kluba Beograd na Adi Ciganliji 26. i 27. maja 2012. godine. Na ovom tradicionalnom golf turniru, koji se organizuje pod pokroviteljstvon Njenog Kraljevskog Visočanstva kneginje Jelisavete Karađorđević, učestvovalo je 72 takmičara, koji su svojim umećem pokušali da se probiju u finale, na kojem je nastupilo 36 najboljih.

U kategoriji dama takmičile su se četiri golferke, a prvo mesto je osvojila Ljubica Tomašević, koja je imala najbolji skor na ključnim rupama. Nakon veoma neizvesnog takmičenja tokom prvog dana turnira, kada je razlika između prvoplasiranog i šesnaestoplasiranog, poslednjeg koji je prošao cut, bila samo 4 poena, u stableford muškoj kategoriji  prvo mesto zasluženo je osvojio Miloš Karadžić, zahvaljujući odličnoj igri tokom drugog dana, posebno tokom prvih devet rupa.

Kneginja Jelisaveta i Dragan Babić sa Dušanom Đokovićem, osnivačem i predsednikom Saveta Akademije umetnosti u Beogradu, Svetlanom Đoković, generalnim menadžerom AU, i Draganom Šolakom, predsednikom Upravnog odbora SBB-a i predsednikom Memorijala "Knez Pavle"

U nedelju, 27. maja, odigran je plej-of koji je odlučio ukupnog pobednika VIII Memorijala “Knez Pavle”. Aleksandar Helc je u uzbudljivoj borbi tek nakon četiri rupe pobedio uvek odličnog Erika Grasera i odneo titulu ukupnog pobednika. Pobednik u A kategoriji bio je Vladimir Simeunović, koji je prošlu sezonu zatvorio istim trofejem. Iza njega, na drugom mestu je završio Erik Graser, dok je na trećem mestu perspektivni Sergej Stojiljković.

Kao na svim Masters turnirima, golferi su se takmičili i u kategorijama „Longest drive“ i „Closest to the pin“. Kod dama je najduži udarac na rupi broj 8 imala Aleksandra Karadžić, dok je kod muškaraca pobedio Aleksandar Stojiljković. U veoma zahtevnom takmičenju koje podrazumeva najbližu poziciju do zastavice iz prvog udarca, najbolji je bio Saša Stojanović, koji je na rupi broj 3 lopticu sa udaljenosti od 159m smestio na 4,4m.

Nakon vikenda za uživanje u prirodi i takmičenja koje je završeno u najlepšem sportskom duhu, princeza Jelisaveta Karađorđević je pobednicima turnira čestitala i uručila priznanja.

Naredni turnir Masters serije – Mercedes Trophy – zakazan je za 16. i 17. jun 2012. godine.

Memorijal “Knez Pavle” tradicionalno okuplja golfere od 30. maja 2004. godine, kada ga je, pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete, Golf klub Beograd ustanovio u znak sećanja i evociranja uspomena na golf početke u Srbiji.

Golf klub Beograd, inače prvi u Kraljevini Jugoslaviji, svečano je otvoren na Duhove, 31. maja 1936. godine. Otvaranju je prisustvovala politička i društvena elita Beograda na čelu sa Namesnikom, knezom Pavlom Karađorđevićem, kao i članovima diplomatskog kora.

Knez Pavle je bio i pokrovitelj kluba, a prvi je potpisao povelju koja je uzidana u temelje klupske zgrade.

Početkom Drugog svetskog rata, Golf klub Beograd prestao je sa radom, a njegovu predratnu tradiciju obnovio je Aleksandar Anđelković 67 godina kasnije.

Memorijal “Knez Pavle” se održava svake godine na Duhove, dan kada Golf klub Beograd obeležava svoju slavu.

Pored tradicionalnog takmičenja u golfu, turnir obuhvata i takve događaje kao što su predavanja o golfu, demonstracije golf udaraca, mini-turnir za početnike, izložbe, kokteli, itd., kojima Klub nastoji da popularizuje golf, njegova pravila i specifični duh.

Saznajte više…