RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Monografija “Muzej kneza Pavla”

Monografija “Muzej kneza Pavla”

Narodni muzej u Beogradu je 2009. godine objavio knjigu “Muzej kneza Pavla”, kapitalnu monografsku publikaciju koja svedoči o istorijatu i ogromnom kulturnom značaju Muzeja kneza Pavla, kao i o ulozi kneza Pavla Karađorđevića u osnivanju ove institucije, sakupljanju i organizovanju njenog umetničkog blaga i ucrtavanja Beograda i Kraljevine Jugoslavije na mape moderne umetnosti i kulture Evrope i sveta.

Monografija “Muzej kneza Pavla” rezultat je višegodišnjeg istraživanja brojnih stručnjaka, poznavaoca istorijskih i kulturnih prilika koje su oblikovale život Muzeja. Posebnu vrednost knjige predstavlja objavljivanje do sada nedostupnih arhivskih materijala i dokumentacije, kao i fotografija iz privatnih kolekcija. Monografija je izdata zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.

U ponedeljak, 23. novembra 2009. godine, u 19 časova, u nekadašnjem Muzeju kneza Pavla, sada zgradi Predsedništva, održana je prva promocija monografije “Muzej kneza Pavla”. Prisutnima su se obratili dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, Nebojša Bradić, Ministar kulture u Vladi Republike Srbije i Nj.K.V. Jelisaveta Karađorđević.

O knjizi su govorili prof. dr Miroslav Timotijević, Tatjana Bošnjak i prof. dr Irina Subotić, koja je posebno naglasila da je “svojom delatnošću – pre svega izložbama koje je primao iz kulturnih središta – Muzej kneza Pavla pripadao zajednici najaktivnijih i najmodernijih ustanova ove vrste u Evropi i svetu. Time je Muzej svedočio da naša zemlja pripada evropskoj zajednici uređenih, kulturno potvrđenih država. (…) Zajednička želja svih nas, autora ove knjige, bila je da istražimo i pokažemo kojim je putevima, čijim zaslugama, vizijama i angažovanjem ovaj muzej za tako kratko vreme uspeo da postane moderno organizovan, glavni naučni, kulturni, ali i politički instrument Kraljevine Jugoslavije; ustanova koja je za nepunu deceniju svog postojanja bila shvaćena kao nacionalna svest i nacionalni prestiž.”

Svečana promocija monografije “Muzej kneza Pavla” održana je 1. decembra 2009. godine u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Goste i publiku pozdravili su dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, gospodin Nebojša Bradić, Ministar kulture u Vladi Republike Srbije, kneginja Jelisaveta Karađorđević i gospođa Zoja Bojić. Monografiju su prisutnom auditorijumu predstavili naši eminentni istoričari umetnosti: prof. dr Miroslav Timotijević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu; muzejski savetnik Tatjana Bošnjak, kustos Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu; i prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije.

Saznajte više…