RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Večernje novosti: Princeza Jelisaveta u vili svoje majke

Večernje novosti: Princeza Jelisaveta u vili svoje majke

princeza_jelisaveta_vila_crnogorka_foto_igor_marinkovicSimboličnim uručivanjem ključa vile “Crnogorka”, princeza Jelisaveta Karađorđević je u utorak, 1. jula 2014. godine, i zvanično preuzela ovo reprezentativno zdanje. U holu vile, koja se nalazi u Užičkoj ulici na Dedinju i koja je do juče bila rezidencija crnogorskog ambasadora, ključ je princezi uručio konzul Crne Gore Ananije Perović.

A na pitanje kada će se useliti, princeza je rekla:

– Možda već večeras.

Ona je dodala da je ceo život čekala momenat kada će uću u kuću koju je nasledila od majke, kneginje Olge.

– Ali, poslednjih 25 godina imala sam nadu da će nam vila biti vrećana. Zahvalna sam vladi i svima koji su pomogli da povratim imanje moje majke – rekla je Jelisaveta.

Princeza je izrazila nadu da će i ostali posedi Karađorđevića biti vraćeni u njihovo vlasništvo.

Uručenju ključa prisustvovali su i članovi porodice Karađorđević – prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom, Linda Karađorđević sa sinom Mihajlom, kao i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, princezin advokat Dušanka Homen…

Kneginja Olga Karađorđević

Kneginja Olga Karađorđević

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je čestitke i najlepše želje kneginji, a čestitkama su se pridružili i princeza Katarina, kao i prinčevi Petar, Filip i Aleksandar.

I crnogorski konzul Ananije Perović bio je zadovoljan što je “pravi vlasnik dobio ono što mu pripada”. A na pitanje gde će sada biti crnogorska ambasada, rekao je:

– Selimo se u Čakorsku ulicu, a vilu “Crnogorska” uzimali smo pod zakup.

Nakon svečanog čina primopredaje ključeva u holu, svi okupljeni obišli su vilu, a onda i plac na kome je sagrađena.

Vila od 875 kvadrata ima dvorište i vrt, površine 6.846 kvadrata, mali bazen, mozaike i fontane.

Imanje je, inače, 1940. godine kupila kneginja Olga, sastojalo se od parcele sa zgradom, dvorištem i vrtom, i parcele sa vinogradom na Topčiderskom vencu.

Odlukom Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ, 8. marta 1947. godine, kneginji i njenoj porodici oduzeto je državljanstvo i konfiskovana celokupna imovina, a u ovoj vili je posle rata živeo Edvard Kardelj. (…)”

Tekst “Princeza Jelisaveta u vili svoje majke” u celini i brojne fotografije simboličnog predavanja ključa vile “Crnogorka” kneginji Jelisaveti potražite na sajtu dnevnog lista “Večernje novosti”.

Saznajte više…