RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginji Jelisaveti uručena nagrada “Demiurgus Peace International”

Kneginji Jelisaveti uručena nagrada “Demiurgus Peace International”

Svečana ceremonija dodele prestižne nagrade “Demiurgus Peace International” za 2002. godinu održana je 12. oktobra 2003. godine, u švajcarskom gradu Cugu (Zug). Pored princeze Jelisavete Karađorđević, nagradu su dobili i: Njegova Ekselencija V. V. Putin, tadašnji Predsednik Ruske Federacije; Njegova Svetost, Aleksej Drugi, Patrijarh Moskovski i sve Rusije; Velečasni dr Dezmond Tutu, umirovljeni anglikanski arhiepiskop Kejp Tauna (Južnnoafrička Republika); prof. Maulana Vahidudin Kan, predsednik Islamskog centra Al-Risala (Indija); prof. Majkl Vindi, direktor i osnivač Organizacije za rekonstrukciju naselja (Indija); i gospodin Ted Tarner, predsednik Fondacije Ujedinjenih Nacija.

Nagrada “Demiurgus Peace International” dodeljuje se pojedincima za izuzetno zalaganje na polju širenja mira među narodima, a ustanovljena je na inicijativu Svetskog saveta bivših ministara spoljnih poslova i Foruma za nuklearno razoružanje. Ceremoniji u Cugu prisustvovali su i vojni zvaničnici, predstavnici brojnih kompanija, zvaničnici instituta za nuklearnu energiju iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, izaslanici Svetske trgovinske organizacije, svetski stručnjaci za borbu protiv terorizma, kao i pripadnici diplomatskog kora.

Ovaj svečani događaj je bio prilika da se obeleži i jedinstveni naučni poduhvat u kome je, marta 2002. godine,  50kg plutonijuma iz nuklearnog naoružanja (što odgovara jačini od 100 atomskih bombi bačenih na Hirošimu) utrošeno u okviru civilnog programa, u nuklearnoj centrali Belojarskaja, u okolini Jekaterinburga.

Tokom ceremonije, dobitnici nagrada i drugi ugledni gosti prisustvovali su koncertu Ruskog nacionalnog orkestra, kojim je dirigovao prof. Vladimir Spivakov.