RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Princeza Jelisaveta otvorila izložbu slika Paje Jovanovića

Princeza Jelisaveta otvorila izložbu slika Paje Jovanovića

Princeza Jelisaveta Karađorđević otvorila izložbu slika Paje JovanovićaIzložba dela Paje Jovanovića, jednog od najvećih srpskih slikara, otvorena je u Domu Jevrema Grujića (Svetogorska 17) u sredu, 1. novembra 2017. godine.

Postavka pod nazivom „Od čika Paje“ sačinjena je od 38 remek-dela, od kojih su neka prvi put javno prikazana, a predstavlja svojevrsni mozaik Jovanovićevih slika iz različitih perioda njegovog stvaranja. Publika će, tako, biti u prilici da vidi njegove portrete pripadnika građanske klase, srpskih i austrijskih vladara, orijentalističke slike Balkana, dela sa mitološkim temama, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsne prikaze umetnkove supruge i muze Hermine – Muni Dauber.

Izložbu „Od čika Paje“ otvorila je princeza Jelisaveta Karađorđević, izrazivši zadovoljstvo što je u jednom prostoru sakupljeno toliko dela slavnog slikara.

Foto: Željko Jovanović

Foto: Željko Jovanović

Aleksandar Conić, jedan od osnivača Doma Jevrema Grujića, rekao je da nije lako zamisliti slavu koja je svojevremeno pratila Paju Jovanovića, uporedivši je sa onom koju danas uživaju Novak Đoković i Emir Kusturica.

Publici se obratila i Tatjana Korićanac, direktorka Muzeja grada Beograda, i ukazala na značaj otvorene izložbe.

Izložena dela Paje Jovanovića za ovu priliku su ustupljena iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i iz tri privatne kolekcije. Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, u okviru kog su u proteklom periodu organizovane izložbe dela Uroša Predića i Petra Lubarde.

Dijana (Autor: Paja Jovanović)

Izložba će trajati do 4. marta 2018. godine, a može se posetiti u radno vreme Doma Jevrema Grujića – četvrtkom i petkom (15.00-20.00) i subotom i nedeljom (11.00-16.00), uz vođene ture i video-predavanje prof. dr Igora Borozana na svakih sat vremena.

Izložba „Od čika Paje“ organizovana je u saradnji sa Muzejom grada Beograd, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Dom Jevrema Grujića – Muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde ovom postavkom odaje počast velikanu našeg slikarstva, velikom patrioti i kosmopoloiti, a pre svega velikom prijatelju ovog doma. Održavanje izložbe podržali su: Rajfajzen banka, Dunav osiguranje, Telekom Srbija, Wienerberger, Velux i Delta holding.

Saznajte više…