RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Otvorena izložba “Smrt Karađorđa Petrovića”

Otvorena izložba “Smrt Karađorđa Petrovića”

Karađorđe PetrovićIzložba pod nazivom “Smrt Karađorđa Petrovića”, upriličena povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubistva vožda Prvog srpskog ustanka, svečano je otvorena 30. novembra 2017. godine u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Izložbu su otvorili dr Dušica Bojić – direktorka Istorijskog muzeja Srbije, dr Miloš Ković – vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsednik Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije, Nebojša Damnjanović – jedan od autora ove postavke, i dr Radimir J. Popović – viši naučni saradnik u Istorijskom institutu.

Svečanom otvaranju izložbe “Smrt Karađorđa Petrovića” prisustvovali su brojni posetioci, među kojima je bila i princeza Jelisaveta Karađorđević. Ovom prilikom Nebojša Damnjanović je za prisutne održao i prvo stručno vođenje kroz postavku.

Izložba “Smrt Karađorđa Petrovića” nastoji da približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine, i posebno njegov tragični kraj. Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804. godine, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. godine, u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije.

Ovaj tragični čin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje odnose dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka.

Stručno vođenje kroz izložbu za prve posetioce (Foto: M. Jošida, Alo)

Stručno vođenje kroz izložbu za prve posetioce (Foto: M. Jošida, Alo)

Posetioci izložbe će imati priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević, među kojima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i izuzetna dela primenjene umetnosti i svedočanstvo razvoja starih zanata i oružarstva.

Autori izložbe su: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica. Dizajn postavke potpisuje Izabela Martinov Tomović.

Izložba se realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a biće otvorena do septembra 2018. godine.

Saznajte više…