RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginja Jelisaveta vodila umetničku radionicu kojom je završena njena izložba „Duh malih stvari“ u Kruševcu

Kneginja Jelisaveta vodila umetničku radionicu kojom je završena njena izložba „Duh malih stvari“ u Kruševcu

Izložba "Duh malih stvari" zatvorena kreativnom radionicomEkskluzivna izložba „Jelisaveta Karađorđević: Duh malih stvari“, svečano otvorena 15. maja 2018. godine u Kući Simića u Kruševcu, završena je 1. jula kreativnom umetničkom radionicom koju je vodila sama Kneginja.

U radionici je učestvovalo 15 Kruševljanki koje su, prema uputstvima princeze Jelisavete, intervenisale na odabranim fotografijama raznovrsnim tehnikama: akrilnim bojama, grafitnom olovkom, flomasterima, dekupažom itd. Autorka fotografija je upravo Princeza, a radi se o prizorima koji su i njoj samoj poslužili kao umetnička inspiracija.

„Reč je o fotografijama koje sam stvarala od 2015. godine, a fotografisala sam detalje iz prirode ili života koji su se meni učinili dobrom podlogom za dalji rad: drvo u Lepenskom Viru, kamenčić na zidu u Meksiku, mrlju na fasadi u Vršcu, stenu u šumi u Sloveniji”, kaže za Večernje novosti kneginja Jelisaveta Karađorđević. „Printove tih fotografija sam dorađivala ručno, potcrtavajući ono što sam na njima prvobitno uočila: osobu, nebo ili neki drugi prizor lepote.”

U razgovoru sa novinarima, Princeza je istakla da joj radionica predstavlja veliko uživanje i da je organizovana sa ciljem da učesnike podstakne da se na svoj način okušaju u ovoj zanimljivoj tehnici, a da se posebno raduje onim likovnim interpretacijama koje će biti drugačije od njenih.

Učesnice radionice su sa radošću prihvatile ovaj umetnički izazov, a njihovi radovi će, na neki način, produžiti život izložbe „Duh malih stvari”: „Ovo je izložba u izložbi – radovi nastali u okviru ove radionice biće izloženi narednih dana u Kući Simića”, najavila je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, autorka ove multimedijalne postavke.

Naslovna strana kataloga izložbe "Duh malih stvari" (Dizajn: Vuk Milosavljević)

Naslovna strana kataloga izložbe “Duh malih stvari” (Dizajn: Vuk Milosavljević)

Izložba crteža princeze Jelisavete Karađorđević trajala je od 15. maja do 1. jula 2018. godine u Kući Simića u Kruševcu. Postavka je nastala kao rezultat saradnje Artis centra i Narodnog muzeja Kruševac, a njome su bili obuhvaćeni Kneginjini radovi nastali u periodu 2015-2017. godine.

Nesvakidašnja izložba „Duh malih stvari” je proistekla iz originalnog autorskog koncepta Tamare Ognjević. Postavka je obuhvatila 27 umetničkih radova princeze Jelisavete, ali i 37 predmeta u njenom vlasništvu (fotografije, knjige, odeća, obuća, šešir, porcelan i srebro – servis za čaj iz zaostavštine porodice Demidof, parfem, nakit, pudrijera, ikona, ručno tkan pirotski ćilim sa grbom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca). Posetiocima je, uz to, bio dostupan i svojevrsni senzorijum, pa su bili u prilici da kroz video zapise, lutku-avatar u Kneginjinoj originalnoj odeći, ukuse i mirise dožive atmosferu ličnog prostora u kome princeza Jelisaveta stvara.

Publika Kuće Simića mogla je da uživa u mirisu parfema „Jelisaveta” koji je kreirala sama Kneginja, a takođe i da sazna kako miriše kolonjska voda „Hamam Bouquet” koju je najradije koristio Princezin otac, knez Pavle Karađorđević. Pored toga, ljubitelji umetnosti koji su posetili izložbu u okviru Evropske noći muzeja premijerno su mogli da pogledaju video zapis u kome ih princeza Jelisaveta vodi kroz postavku, ali i da probaju kolač „Jelisaveta”, koji je nastao na osnovu recepta za istoimenu tortu iz kuvara Zorke J. Babić, prvi put štampanog u Trebinju 1912. godine. Kolač je za ovu priliku varirala i Kneginjinim inicijalom personalizovala umetnica poslastičarstva Dragana Vasić.

Priču o postavljanju i otvaranju izložbe, fotografije sa otvaranja i video snimke konferencije za novinare i svečanog otvaranja potražite na sajtu www.artiscenter.com, u tekstu pod naslovom „Praznik u Kruševcu ili o putešestviju jedne izložbe”, a o završnoj radionici i značaju ovog vrednog poduhvata čitajte u prilogu „Duh malih stvari: Umetnička radionica za kraj izložbe”.

 

 

 

Saznajte više…