RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Princeza Jelisaveta na gala koncertu Zubina Mehte

Princeza Jelisaveta na gala koncertu Zubina Mehte

Princeza Jelisaveta i Zubin Mehta Princeza Jelisaveta je 21. februara 2010. godine prisustvovala gala koncertima koje je Zubin Mehta, proslavljeni dirigent, održao sa Beogradskom filharmonijom u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Mehta je tom prilikom dirigovao Prvu i Četvrtu Bramsovu simfoniju. Prema izveštavanju brojnih domaćih, regionalnih i svetskih medija, nastup Zubina Mehte sa Beogradskom filharmonijom bio je kulturni događaj godine u čitavom regionu.

Kako navode čelnici Beogradske filharmonije, maestro Mehta se odrekao honorara za ove koncerte u korist Fondacije Beogradske filharmonije, institucije čiji je počasni predsednik još od 2005. godine, kada je u okviru nje osnovao fond za nabavku muzičkih instrumenata koji nosi njegovo ime. Na otvorenoj sednici Upravnog odbora Beogradske filharmonije, u beogradskom hotelu Hajat, saopšteno je da je na koncertima dirigenta Zubina Mehte i beogradskog orkestra prikupljeno 2.9 miliona dinara. Obraćajući se javnosti, gospodin Mehta je obećao da će, koliko god je u njegovoj moći, pomoći da Beogradska filharmonija u naredne četiri godine dobije novu zgradu: “Moraju da se udruže država i privatni sektor, kako bi ovaj izvanredni orkestar dobio svoju salu, poput orkestara svuda u svetu.”

Princeza Jelisaveta i Ralf Fajns Koncertu Zubine Mehte i Beogradske filharmonije su, pored princeze Jelisavete, prisustvovali brojni poznati gosti: predsednik Srbije Boris Tadić, holivudski glumac Ralf Fajns, supruga pokojnog premijera Srbije Ružica Đinđić, glumac Nenad Jezdić, kao i čitav niz ministara, političara, privrednika i javnih ličnosti.

Zubin Mehta je prvi put bio u Beogradu pre tačno 50 godina, na samom početku svoje blistave umetničke karijere. Boravak u srpskoj prestonici iskoristio je i za promociju svoje autobiografije pod naslovom “Partitura mog života”, čiji je prevod objavljen u izdanju Beogradske filharmonije.