RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Zvanična poseta princeze Jelisavete beogradskoj opštini Čukarica

Zvanična poseta princeze Jelisavete beogradskoj opštini Čukarica

Princeza Jelisaveta je 10. oktobra 2001. godine boravila u zvaničnoj poseti beogradskoj opštini Čukarica. Uvažena gošća je sa domaćinima obišla Hipodrom, Adu Ciganliju, Osnovnu školu „Karađorđe“ i Hram svetog Nikole u Ostružnici, kao i naselje Veliku Moštanicu.

Princeza je obilazak započela u zgradi opštine Čukarica, na čijem su je svečanom ulazu dočekali predsednik Skupštine opštine Čukarica Zoran Alimpić sa svojim saradnicima, brojni novinari i nekoliko stotina zvanica i građana. Nakon prigodnog kulturno-umetničkog programa, koji su izveli najstariji Čukaričani obučeni u tradicionalne srpske građanske nošnje, gospodin Alimpić je izrazio zadovoljstvo što je princeza Jelisaveta prihvatila poziv da poseti Čukaricu, i upoznao je sa istorijatom Opštine i maršrutom predstojećeg obilaska.

Posle zajedničkog fotografisanja, princeza Jelisaveta i njeni domaćini posetili su Beogradski hipodrom, gde ih je direktor, g. Pavlović, dočekao u Kraljevskoj loži koju je izgradio kralj Petar I Karađorđević. Kolona vozila se zatim uputila na Adu Ciganliju, a za Princezu i njenu pratnju upriličena je specijalna vožnja obalom Savskog jezera poznatim turističkim vozićem. Potom je princeza Jelisaveta, na molbu veslačkog kluba „Crvena zvezda“, obišla prostorije sportskog društva i izložbu o njegovom istorijatu, kada su joj uručeni i prigodni pokloni – veslačka majica i umetničko ogledalo, izvanredan rad jednog od članova kluba.

Zvanična poseta uvažene gošće nastavljena je u Ostružnici, ispred spomen-ploče postavljene u čast Vožda Karađorđa i njegovih vojvoda povodom prve srpske Narodne skupštine, održane na toj lokaciji u maju 1804. godine. Princeza Jelisaveta i njena pratnja su odatle prošetali do Osnovne škole „Karađorđe“, najstarije srpske građanske škole, u čijem dvorištu je Princeza, vidno uzbuđena, položila cveće na spomenik svom čukundedi, srpskom Voždu. Direktor škole, gospodin Ralić, ukazao je na detalj iz istorije ove važne prosvetne ustanove: prvi đak upisan u osnovnu školu u Ostružnici bio je Princezin pradeda, knez Aleksa Karađorđević. Princeza je zatim posetila Hram sv. Nikole, crkvu u kojoj su se Karađorđevi ustanici pričešćivali pred borbe koje su prethodile oslobađanju Beograda od Turaka 1806. godine, i u čijoj je porti sahranjen veći broj znamenitih Srba, knezova i vojvoda.

Više stotina učenika, profesora i građana priredilo je izuzetno topao doček princezi Jelisaveti ispred Osnovne škole „Branko Radičević“ u Velikoj Moštanici.

Princeza Jelisaveta i njeni domaćini, Predsednik Skupštine opštine Čukarica g. Zoran Alimpić i njegovi saradnici, zvanični obilazak Opštine završili su svečanim ručkom u restoranu „Babinska koliba“.