RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Golf turnir Memorijal KNEZ PAVLE

Golf turnir Memorijal KNEZ PAVLE

Uz pokroviteljstvo Nj.K.V. princeze Jelisavete Karađorđević, Golf klub Beograd je 30. maja 2004. godine ustanovio tradicionalni turnir Memorijal “Knez Pavle”, kao sećanje i evociranje uspomena na golf početke u Srbiji.

Golf klub Beograd, inače prvi u Kraljevini Jugoslaviji, svečano je otvoren na Duhove, 31. maja 1936. godine. Otvaranju je prisustvovala politička i društvena elita Beograda na čelu sa Namesnikom, knezom Pavlom, kao i članovima diplomatskog kora. Knez Pavle je bio i pokrovitelj kluba, a prvi je potpisao povelju koja je uzidana u temelje klupske zgrade. Tekst povelje je glasio:

“U ime oca i Sina i Svetoga duha, za vlade Njegovog Veličanstva Petra II, Kralja Jugoslavije, i namesništva, Njegovog Kraljevskog Visočanstva kneza Pavla i gospode dr Radenka Stankovića i dr Ive Perovića, kao pokrovitelja Golf kluba, čiji je zadatak i cilj da se ovaj sport odomaći i razvjie u našoj zemlji i narodu, položismo danas temelj ovom društvenom Domu. Amin. U Beogradu, na prvi dan Duhova, 31. maja 1936. godine.”

Nakon potpisivanja Povelje, knez Pavle je izveo prvi, počasni udarac.

Vodeći dnevni listovi u Jugoslaviji posvetili su dosta prostora tom događaju, pišući kako se “posle fudbala, tenisa, vaterpola, ping-ponga, jedriličarstva, volejbola i bejzbola, u Beogradu igra i golf, najotmeniji sport”.

Početkom Drugog svetskog rata, Golf klub Beograd prestao je sa radom, a njegovu predratnu tradiciju obnovio je Aleksandar Anđelković 67 godina kasnije. Zaštitni znak kluba, tradicionalni turnir Memorijal ”Knez Pavle” ustanovljen je 2004. godine, pod pokroviteljstvom princeze Jelisavete, Kneževe kćeri.

Memorijal “Knez Pavle” se održava svake godine na Duhove, dan kada Golf klub Beograd obeležava svoju slavu. Pored tradicionalnog takmičenja u golfu, turnir obuhvata i takve događaje kao što su predavanja o golfu, demonstracije golf udaraca, mini-turnir za početnike, izložbe, kokteli, itd., kojima Klub nastoji da popularizuje golf, njegova pravila i specifični duh.

Saznajte više…