RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Sjaj zvezda za princezu Jelisavetu

Sjaj zvezda za princezu Jelisavetu

Muzičko veče za princezu Jelisavetu Princeza Jelisaveta je 19. maja 2008. godine nastupila pred brojnim prijateljima i poštovaocima na koncertu u Etnografskom muzeju u Beogradu. Ovo romantično veče bilo je organizovano kao deseto po redu u okviru ciklusa originalnih autorskih nastupa pod naslovom “Pod sjajem zvezda”, u realizaciji prof. Nikole Rackova i njegove Rackov Art produkcije.

Princeza Jelisaveta predstavila se kao multimedijalni umetnik, svirajući klavir, pevajući i plešući, a uz nju su nastupili i mladi muzičari, stipendisti Fondacije princeze Jelisavete, koji su u njenu čast priredili raznovrstan i kvalitetan program. Veče je, uz klavirsku pratnju Saše Kneževića, otvorila Nataša Tasić, diplomirani solo pevač, sa Rahmanjinovom kompozicijom “Jorgovani”, a pored nje su se pojavili i violinistkinja Radmila Vardalić, kompozitor Aleksandar Simić, Jelena Rakić, sopran, muzikolog Rastko Jakovljević, Oliver Njego, Miroslav Cupara, Aleksandra Ristić, mecosopran, Aleksandar Kolarević i drugi. Publika prisutna u Etnografskom muzeju imala je neponovljivu priliku da uživa u Princezinom izvođenju Bahove muzike, kao i u njenoj interpretaciji poznatih melodija iz Diznijevih crtanih filmova.

Veče posvećeno princezi Jelisaveti Karađorđević je, između ostalog, osvetlilo i njene brojne humanitarne i umetničke aktivnosti: prof. Nikola Rackov je predstavio stipendiste i misiju Fondacije princeze Jelisavete; Dušan Đoković, osnivač i predsednik Saveta Akademije umetnosti, govorio je o izložbi umetničkih fotografija “Ani – trag na Putu svile” koje je Princeza zabeležila na ruševinama drevnog grada Anija u istočnoj Turskoj; Jovan Đorđević, vlasnik izdavačke kuće “Zlatna knjiga”, uz podršku Fila Stojanovića i Eve Hrkove, ilustratora, prikazao je knjige bajki princeze Jelisavete; bilo je reči o Princezinom dobrotvornom radu i uspešnoj liniji parfema; dr. Nikola Č. Jovanović je pročitao stihove svoje pesme “Kneginja Jelisaveta”, posvećene Princezi; specijalni gost događaja bio je dr Petar Bokun. Stihove je govorila glumica Vesna Čipčić, a veče je zatvoreno koktelom i aukcijom umetničke slike, čiji je celokupan prihod priložen u dobrotvorne svrhe.

Ciklus koncerata “Pod sjajem zvezda” predstavio je, tokom svog trajanja, legende, aktuelne ličnosti naše umetnosti, ali i talente koji dolaze. Posebno obeležje ovih umetničkih susreta predstavljala je interaktivnost, specifična mogućnost da se i publika uključi u program i utiče na njegov tok. Ciklus je podržala kuća Wendl & Lung, poznata fabrika klavira iz Beča, osnovana još 1910. godine.

Saznajte više…