RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Fondacija princeze Jelisavete organizovala dobrotvornu aukciju u Kristiju

Fondacija princeze Jelisavete organizovala dobrotvornu aukciju u Kristiju

Princeza Jelisaveta i Hauard Oksenberg na dobrotvornoj aukciji u Njujorku Fondacija princeze Jelisavete održala je dobrotvornu aukciju u čuvenoj njujorškoj aukcijskoj kući Kristi (Christie’s) 22. novembra 1994. godine. Događaju je prisustvovalo više od 300 zvanica koje su se nadmetale za vredna umetnička dela, skupoceni nakit, putovanja i obede u najprestižnijim restoranima američkih i evropskih metropola. Fondacija princeze Jelisavete je sav prihod prikupljen ovom prilikom iskoristila za nabavku humanitarne pomoći, lekova i medicinske opreme i materijala, namenjenih žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. Dobrotvorna aukcija u Kristiju ne samo da je uspela u svojoj humanoj misiji, već je predstavljala i vrhunac jesenje sezone 1994. u društvenom životu Njujorka.

Među gostima koji su se te večeri zatekli u elegantnom prostoru Kristija našli su se Robert Kenedi Mlađi i njegova supruga, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Dimitrije od Jugoslavije, glumica Margo Hemingvej, modni dizajner Karolina Herera i njen suprug Reinaldo, Bjanka Džeger, ikona njujorške mode Meri MekFeden, spisateljica Hana Pakula sa suprugom Alanom Pakulom, filmskim rediteljem, i mnogi drugi.

Aukcijski katalog obuhvatio je brojne uzbudljive ponude, kao što su: dve povratne karte za let Konkordom do Pariza; tanjir sa pozlaćenom ivicom i grbom Princa od Velsa, lični poklon princa Čarlsa; par minđuša od rubina i zlata juvelirske kuće Van Cleef & Arpels, napravljenih specijalno za ovu priliku, dizajniranih oko zlatnih novčića koji su pripadali knezu Pavlu, jugoslovenskom regentu i ocu princeze Jelisavete; ulaznice za teniski šampionat u Vimbldonu, lični poklon Vojvode od Kenta; Princeza Jelisaveta na dobrotvornoj aukciji u Njujorku umetničke slike Endija Vorhola, boravci u ekskluzivnim hotelima i vilama Venecije, Londona, Njujorka, Pariza i Jamajke; luksuzni obedi u najlepšim restoranima Njujorka, Londona i Pariza itd.

Dobrotvorna aukcija u Kristiju okupila je i najuspešnije svetske korporacije (Gucci, Jim Henson Productions, Chanel Inc., …) koje su svojim donacijama želele da stanu u red onih koji podržavaju misiju Fondacije princeze Jelisavete. Kompanija Coca-Cola je listi licitiranih predmeta i usluga priložila zastave koje su bile istaknute širom Njujorka za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, što je bilo zgodno dopunjeno dvema fudbalskim loptama sa autogramom fudbalske superzvezde Pelea, od kojih je jednu poklonio televizijski voditelj Merv Grifin, a drugu slavni Pele, lično.