RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Galerija Teper: Dobrotvorna aukcija u organizaciji Fondacije princeze Jelisavete

Galerija Teper: Dobrotvorna aukcija u organizaciji Fondacije princeze Jelisavete

Fondacija princeze Jelisavete organizovala je dobrotvornu aukciju za pomoć Balkanu u njujorškoj galeriji Teper (Tepper Galleries), 15. juna 1999. godine. Zvanice su se nadmetale za preko 160 ekskluzivnih umetničkih dela, komada nakita, uzbudljivih putovanja i zanimljivih usluga, a Fondacija je sav prihod od prodaje iskoristila za nabavku hitne humanitarne i medicinske pomoći namenjene izbeglicama i raseljenima sa Kosova.

Ova aukcija organizovana je u vreme ratnih sukoba na Kosovu i NATO bombardovanja Jugoslavije, a rezultat je nastojanja princeze Jelisavete da okupi dobrotvore koji mogu da pomognu da se olakša patnja svih žrtava rata, bez obzira na njihovo političku, etničku ili versku pripadnost. Princeza je goste pozvala na događaj sledećim rečima: „Ako patnja ne diskriminiše, ne treba to ni mi da činimo. Molim vas, budite velikodušni u svojim ponudama. Činjenica da ćemo se okupiti uliva mi nadu da pred bivšom Jugoslavijom stoji bolja budućnost, a da će prihodi koje prikupimo biti upotrebljeni za njenu obnovu.”

Glamuroznom događaju su prisustvovale mnoge ugledne zvanice, a među njima i glumica Džuli Endrjus (Julie Andrews), književnica Hana Pakula (Hannah Pakula), TV lice Merv Grifin (Merv Griffin), modna dizajnerka Karolina Herera (Carolina Herrera), filmski reditelj Blejk Edvards (Blake Edwards), glumac Karl Malden, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Dimitrije od Jugoslavije i drugi.

Gosti su imali priliku da se nadmeću za veoma zanimljive aukcijske ponude: sliku Endija Vorhola (Andy Warhol), umetničke fotografije poznatih autora, skupoceni nakit od zlata i dragog kamenja najprestižnijih juvelirskih kuća, kreacije čuvenih modnih dizajnera, romantična putovanja, antikvitete itd. Poseban kuriozitet predstavljao je neprocenjivi poklon koji je za potrebe aukcije donirao filmski reditelj Oliver Stoun (Oliver Stone) – 15 minuta slave u njegovom novom filmu, a zapažena je bila i lepeza Velike Vojvotkinje Helene od Rusije, ručni rad iz 1906. godine, poklon princeze Jelisavete.

Sve zvanice su sa prijema ponele i poklone: dame su na dar dobile parfem „E“ – zaštitni znak princeze Jelisavete, a gospoda „Herrera fo Men“, Karoline Herere.