RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Prihodi od brodvejske premijere u dobrotvorne svrhe

Prihodi od brodvejske premijere u dobrotvorne svrhe

Premijerno izvođenje i prve dve reprize mjuzikla “Bring in ‘da Noise, Bring in ‘da Funk” brodvejskog pozorišta “Džozef Pap” (Joseph Papp Public Theater), igrani su u dobrotvorne svrhe 3., 4. i 5. novembra 1995. godine. Svim prihodima raspolagala je Fondacija princeze Jelisavete, a prikupljeni novac omogućio je nabavku i isporuku protetičkih udova za žrtve rata u bivšoj Jugoslaviji.

Predstava “Bring in ‘da Noise, Bring in ‘da Funk” spada u formu muzičkog pozorišta, a bavi se istorijom plesnog izraza u američkoj kulturi, kroz stepovanje, pevanje i recitovanje kao sredstvo umetničkog izražavanja, komunikacije i oslobađanja. Termin “noise” u slengu znači “stav”, “nešto reći”, dok fraza “bring in ‘da noise” može da se prevede kao “daj najbolje od sebe”. Upravo polazeći od ovih značenja, plesači Sejvion Glover (Savion Glover), Džimi Tejt (Jimmy Tate), Bakari Vajlder (Baakari Wilder) i Vinsent Bingam (Vincent Bingham), kao i Džordž Vulf (George C. Wolfe), nagrađivani pozorišni reditelj i njujorška ikona, demonstrirali su kroz ovaj mjuzikl kako je sloboda mišljenja i izražavanja opstala od doba ropstva do danas. Struktura ovog komada nije ni dokumentarna, niti linearno narativna, a on nije sačinjen ni od niza pojedinačnih plesnih numera, već, zapravo, predstavlja inovativni hibrid svega navedenog. Sjedinjavajući ritmove i plesne pokrete stepovanja i hip-hopa, “Noise/Funk” je razbio tradicionalnu formu mjuzikla i istražio kako je ritam definisao istoriju i kako se menjao da bi se prilagodio duhu novog vremena.

Džordž Vulf jedan je od najpoznatijih reditelja američkog teatra, dobitnik brojnih nagrada “Toni” (Tony Award) i drugih najvažnijih pozorišnih priznanja. Vulf je bio umetnički direktor i producent pozorišta “Džozef Pap” više od decenije (1993-2004), a predstava “Noise/Funk” je igrana pune tri sezone, donoseći Vulfu “Tonija” za režiju i postižući neverovatan komercijalni uspeh. Džordž Vulf je, uz modnu dizajnerku Meri MekFeden (Mary McFadden), arhitektu Filipa Džonsona (Philip Johnson) i bivšeg guvernera Njujorka Hjua Kerija (Hugh L. Carey) proglašen “živom ikonom” Njujorka, kao jedan od ljudi koji najviše doprinosi globalnoj prepoznatljivosti Velike Jabuke.

Sejvion Glover

Sejvion Glover je debi na Brodveju doživo kad je imao samo 12 godina, a danas važi za najvećeg inovatora u umetnosti stepovanja. Plesao je na pozornicama širom sveta, uključujući i Mulen Ruž, Linkoln Centar i Karnegi Hol. Autor je koreografije za animirani film “Happy Feet”, a punih 5 godina je bio stalni član ekipe “Ulice Sezam” (Sesame Street). Poznavaoci smatraju Glovera virtuozom i autentičnim umetnikom koji ne koketira sa pukim šarmom ili humorom i koji stepovanje izvodi kao slobodnu formu i svojevrsnu stakato muziku, pročišćenu i oslobođenu od nepotrebnog ukrašavanja.

Njujorški kritičari su predstavu “Noise/Funk” jednoglasno ocenili kao odličnu, posebno hvaleći plesače na čelu sa Gloverom: “Nasuprot starijoj generaciji step-igrača, koji su negovali distanciran i elegantan stil plesa, mlađa generacija u ovu umetničku formu gazi sa uličnog asfalta, napadajući pozornicu primalnom energijom. Ples ponekad izgleda kao nasilje nad stopalima – stepuju na prstima, na petama, prividno na gležnjevima, nemilosrdni u svakom trenutku. Stopala su, po Gloverovom mišljenju, udarački instrument. Neke od tačaka u ovom komadu podsećaju na muzičke improvizacije: jedan plesač počne sa koracima u jednostavnom ritmu; drugi igrač preuzme ritam i napravi nekoliko varijacija; bubnjari, ulični muzičari, sviraju na praznim kantama i dodaju nekoliko svojih rifova, i tako se ples nadograđuje. Predstava ‘Noise/Funk’ je najbolja kada je apstraktna, kada stepovanje postaje izraz tuge, ozlojeđenosti, besa ili oslobođene radosti… Stepovanje je eksplozija duha. Glover ne popušta pred zahtevima konvencionalne zabave. On ne pleše da bi zadovoljio publiku, već da u ritmu pronađe sebe.”

Domaćin dobrotvornih izvođenja predstave “Bring in ‘da Noise, Bring in ‘da Funk” bila je princeza Jelisaveta, a svako veče je u toj dužnosti imala pomoć jednog od svojih prijatelja: prve večeri, podršku humanitarnoj akciji pružio je Merv Grifin (Merv Griffin), televizijski voditelj, zabavljač i medijski mogul; druge večeri domaćin je bio koncertni pijanista Bajron Dženis (Byron Janis), dok je treće večeri goste dočekao fotograf Piter Bird (Peter Beard).

Mjuzikl je, tokom tri izvođenja, videlo ukupno 500 zvanica, a svaku od predstava pratila je svečana večera u njujorškom restoranu “Indochine”, kao i prijem sa glumcima nakon ovacija, na kome je služen desert, uz šampanjac “Moet Chandon” i konjak “Remi Martin”. Humanitarnu akciju Fondacije princeze Jelisavete podržale su brojne javne ličnosti, kao što su novinarka Fejt Denijels (Faith Daniels), modna dizajnerka Karolina Herera (Carolina Herrera), Nj.K.V. princeza Aleksandra od Kenta i drugi.

Saznajte više…

Pogledajte fotografije iz predstave “Bring in ‘da Noise, Bring in ‘da Funk”