RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Knjiga o dr Davidu Albali promovisana u Jevrejskom centru za kulturu i umetnost

Knjiga o dr Davidu Albali promovisana u Jevrejskom centru za kulturu i umetnost

Knjiga „Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942“ svečano je promovisana u prepunoj sali beogradskog Jevrejskog centra za kulturu i umetnost u subotu, 25. decembra 2010. godine u 18.30.

O delu su govorili prof. dr Momir Milojević, dr Miloje Pršić, Miodrag Janković, recenzent knjige i urednik edicije u kojoj je objavljena,  i dr Đorđe N. Lopičić, priređivač.

Prisutne posetioce, među kojima su bile i NJ.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević i Njena Ekselencija Jafa Ben-Ari, bivša ambasadorka Izraela u Srbiji, srdačno je pozdravio Jovan Elazar, predsednik Jevrejske Opštine Beograd.

Knjiga predstavlja rezultat istraživačkog rada dr Đorđa N. Lopičića u Arhivu Jugoslavije u Beogradu i obuhvata izveštaje, pisma i telegrame koji svedoče o tajnoj diplomatskoj misiji dr Davida Albale, specijalnog izaslanika kneza Pavla Karađorđevića, upućenog u SAD sa ciljem da izdejstvuje kredite za nabavku oružja, kako bi se Kraljevina Jugoslavija mogla odbraniti u slučaju napada Sila Osovine. Reč je o spisima koji doprinose utvrđivanju pune istine o sudbonosnim događajima koji su prethodili nemačkoj agresiji na Jugoslaviju od 6. aprila 1941. godine.

Dr David Albala (1886-1942), beogradski Jevrejin, lekar i srpski oficir, bio je veliki cionista i borac za jevrejsku i srpsku slobodu. Imajući u vidu njegovo visoko obrazovanje, uticajnost u jevrejskim krugovima, poznavanje nekoliko svetskih jezika i diplomatsku sposobnost, jasni su razlozi zbog kojih ga je knez Pavle izabrao za misiju „poslednje nade“ u SAD.

Knjigu o dr Davidu Albali 2010. godine je objavila izdavačka kuća „Teovid“ iz Beograda, u svojoj ediciji „Jelisaveta“, a pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević.

Naredno predstavljanje ovog dela zakazano je za sredu, 29. decembar 2010. godine, u 19.30, u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Knjigu o specijalnoj misiji dr Davida Albale možete nabaviti na sledećoj lokaciji:

– Knjižara “Inicijal”
Knez Mihailova br. 35, Beograd
Tel: 011/263-92-32, 011/263-03-35
E-mail: inicijal@sezampro.rs

Princeza Jelisaveta potpisuje primerke knjige o misiji dr Davida Albale

Saznajte više…