RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Intervju sa Momirom Novakovićem u “Ilustrovanoj politici”

Intervju sa Momirom Novakovićem u “Ilustrovanoj politici”

Časopis “Ilustrovana politika” (br. 2719 od 24. februara 2011.)  objavio je intervju sa Momirom Novakovićem, talentovanim mladim muzičarem, stipendistom Fondacije princeze Jelisavete i studentom harmonike na muzičkom konzervatorijumu u Luganu (Švajcarska).

Momir je sa novinarkom Radmilom Grbović razgovarao o  svom školovanju u Švajcarskoj, pobedi na Svetskom kupu u harmonoci u Glazgovu – osvojenoj uprkos polomljenom instrumentu, kao i o krađi harmonike koja mu se dogodila u Barseloni 2010. godine, a sa posebnom toplinom je govorio o prijateljstvu sa kneginjom Jelisavetom.

Pozirajući pred objektivom fotografa Željka Sinobada, Momir je predstavio svoju novu  harmoniku – skupoceni instrument pravljen specijalno za njega u čuvenoj italijanskoj fabrici “Bugari” – čiju je nabavku, između ostalih, pomogla princeza Jelisaveta:

“U julu, 2010. godine, kada je imao seriju koncerata u Španiji, pred jednim hotelom u Barseloni, samo što je harmoniku spustio na zemlju ne očekujući da će neko tek tako da je zgrabi, jer teži celih petnaest kilograma – to se upravo desilo. ‘Nestala je bukvalno za minut’, a u tom gradu se, rekli su mu u policiji, dnevno događa 3.000 krađa. I još su mu rekli da ništa ne očekuje. (…) Bilo mu je neopisivo žao, posebno zbog činjenice da može dospeti u ruke nekog ko ne razume o čemu je reč. Ostao je bez harmonike, bio je sasvim ‘na dnu’ i nikad se nije osećao lošije.

O tom događaju najpre je obavestio princezu Jelisavetu Karađorđević, a tek onda roditelje.

Prijateljstvo sa princezom mu mnogo znači, a desilo se slučajno i spontano. Kada su novine pisale o pobedniku iz Glazgova koji je svirao na polomljenom instrumentu, Jelisaveta je zapamtila tu nesvakidašnju priču, a sledeći put kada je pročitala da Momir Novaković ne može da ide na takmičenje u Portugal jer nema novca (uvek su sve finansirali roditelji) odlučila je da mu se javi.

– Kad se predstavila telefonom, mislio sam da se neko šali. Kasnije se javio novinar i rekao da je princezi on dao kontakt. Tako je počelo naše prijateljstvo – priča Momir dok sedimo u našoj redakciji. – Ona mi je prijatelj i ulaže u mene, a ja se trudim da to opravdam. Velika je čast imati je za prijatelja. Nikad me nije ničim uslovila i ništa tražila za uzvrat. Jednostavno je, smatram, osetila da posedujem talenat – kaže mladi umetnik. (…)

Princeza je od trenutka poznanstva počela da pomaže Momiru, najpre da otputuje na neka takmičenja, a danas mu plaća školovanje u Luganu i smeštaj u tom švajcarskom gradu, jer su to iznosi koje njegova porodica ne bi mogla da finansira, a država niti lokalna samouprava nisu pokazale interes da pomognu. Što je najvažnije, princeza Jelisaveta pomogla mu je u kupovini nove harmonike posle događaja u Barseloni. Šest meseci kasnije, u januaru ove godine, Momir je dobio novu harmoniku koja je plaćena 15.000 evra i takvu za sada nema više niko. Izrađena je specijalno za njega u najčuvenijoj fabrici instrumenata ‘Bugari’ u Italiji, a harmoniku odlikuje ‘kombinacija ruskih glasova i italijanske mehanike čime je dobijena perfekcija’:

– Više od trećine novca dala je princeza Jelisaveta, značajan deo Srpsko kulturno udruženje ‘Desanka Maksimović’ iz Lugana, dobri ljudi i prijatelji koji su mi velika podrška u Švajcarskoj, dok su jedan deo para moji roditelji pozajmili – priča nam Momir, demonstrirajući svoje umeće na harmonici.”

Ceo intervju sa Momirom Novakovićem, pod naslovom “Jedno divno prijateljstvo”, možete pronaći u “Ilustrovanoj politici” (24.2.2011.) ili na sajtu ovog časopisa.

Saznajte više…