RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » “Ilustrovana politika”: Dr David Albala otrgnut iz zaborava istorije

“Ilustrovana politika”: Dr David Albala otrgnut iz zaborava istorije

Časopis “Ilustrovana politika” u svom broju 2721 (10. mart 2011.) donosi tekst pod naslovom “12 tajnih izveštaja” – intervju sa dr Đorđem N. Lopičićem, autorom knjige “Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942”, objavljene krajem 2010. godine u ediciji “Jelisaveta” izdavačke kuće “Teovid” iz Beograda.

Knjiga dr Lopičića obuhvata izveštaje, pisma i telegrame koji svedoče o tajnoj diplomatskoj misiji dr Davida Albale, specijalnog izaslanika kneza Pavla Karađorđevića, upućenog u SAD sa ciljem da izdejstvuje kredite za nabavku oružja, kako bi se Kraljevina Jugoslavija mogla odbraniti u slučaju napada Sila Osovine. Reč je o spisima koji doprinose utvrđivanju pune istine o sudbonosnim događajima koji su prethodili nemačkoj agresiji na Jugoslaviju od 6. aprila 1941. godine.

Miloš Lazić, autor teksta “12 tajnih izveštaja”, u razgovoru sa dr Đorđem N. Lopičićem nastoji da čitaocima približi ličnost dr Davida Albale i prikaže celovitu sliku njegovog delovanja i uloge kneza Pavla u teškim istorijskim prilikama uoči početka rata na teritoriji Jugoslavije:

“Životopis ovog lekara, oficira Srpske i Jugoslovenske vojske, najbolje je svedočanstvo o ličnosti kneza namesnika Pavla Karađorđevića i surovoj nepravdi koja je dramatično promenila sudbinu i njemu, njegovoj porodici, Kraljevini Jugoslaviji i njenim podanicima.

Skrhan bolom zbog okupacije otadžbine i holokausta koji se širio Evropom, možda čak i u uverenju da nije učinio sve što je mogao, u Americi je početkom 1942. godine umro dr David Albala, specijalni izaslanik kneza Pavla Karađorđevića. Ovaj oficir, Beograđanin Mojsijeve vere, iskreni srpski patriota osvedočen u prethodna dva balkanska i Prvom svetskom ratu, intelektualac i poliglota, pisac i istaknuti cionista, imao je zanimljivu ulogu u spoljnoj politici Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a njegov boravak u SAD prvih godina poslednjeg svetskog rata baca sasvim drukčije svetlo na ljude i događaje koji su, voljom Velikom Cenzora, iščileli iz kolektivnog sećanja i školskih udžbenika.

– To je nepravda koja je morala biti ispravljena – rekao je dr Đorđe N. Lopičić, pravnik po obrazovanju, diplomata po struci, a istoričar po strasti, autor zbornika dokumenata ‘Dr David Albala, specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942’. – I zbog prošlosti, i zbog sadašnjosti, i zbog budućnosti. Jer, zna se da nas je prećutkivanje sopstvene povesti skupo koštalo. Naplaćali smo se onoliko…”

Ceo tekst pod naslovom “12 tajnih izveštaja” moćete pronaći u Ilustrovanoj politici (br. 2721, od 10. marta 2011.) ili na sajtu ovog časopisa.

Knjigu o specijalnoj misiji dr Davida Albale možete nabaviti na sledećoj lokaciji:

– Knjižara “Inicijal”
Knez Mihailova br. 35, Beograd
Tel: 011/263-92-32, 011/263-03-35
E-mail: inicijal@sezampro.rs

Saznajte više…