RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Kneginja Jelisaveta otvara izložbu slika Olje Ivanjicki

Kneginja Jelisaveta otvara izložbu slika Olje Ivanjicki

Kneginja Jelisaveta Karađorđević će večeras, 10. maja 2011. godine, u 19 časova otvoriti izložbu slika “Sazvežđe Olje Ivanjicki”, postavljenu u Kući kralja Petra (Vase Pelagića 40, Beograd).

Izložbu organizuju Fond Olge Ivanjicki, Opština Savski Venac i prijatelji velike slikarke, obeležavajući 80 godina od njenog rođenja i verujući da je važno sećati se i podsećati na ono što je Olja često nazivala ostavština za budućnost.

Postavka obuhvata dela nastala od 60-ih godina XX veka do 2009. godine, a publika će prvi put moći da vidi poslednju sliku Olje Ivanjicki, pod naslovom “Oni donose odluku”. Izložba je do sada prikazana u Vašingtonu, Adis Abebi, Stokholmu i Parizu, a za beogradsku publiku će biti otvorena sve do 30. maja, uključujući i predstojeću Noć muzeja.

Prema najavi organizatora, posetioci Kuće kralja Petra na Senjaku biće u prilici da vide deo ogromnog stvaralačkog opusa Olje Ivanjicki. Izložba koja je nedavno gostovala u Parizu upotpunjena je i delima iz zaostavštine Olje Ivanjicki, portretima Salvadora Dalija, Pikasa, Van Ajka, Leonarda da Vinčija ali i Majkla Džeksona i Helene Blavacke. Pored ovih retko prikazivanih dela Olje Ivanjicki, izložba je dopunjena i slikama iz privatnih kolekcija.

Pozivnica za otvaranje izložbe slika Olje Ivanjicki

U svom umetničkom opusu Olja Ivanjicki spojila je nespojivo – kosmonaute i renesansne dame, Ruse i Amerikance, mitove i holivudske dive, interplaneratna istraživanja i humor pop-arta, donela nam je portrete Meseca, Marsa bolje od svakog kosmonauta, spojila sve u hronologiji trajanja.

Trajanje je kao kategoriju najviše cenila. Govoreći da je umetnost pre svega promišljanje, beleženje, življenje svog doba, upozoravala je, klasifikovala, promišljala, beležila, slikala, vajala, neumorno crtala i stvarala jedno novo sazvežđe koje nam je nesebično ostavila u amanet, nadajući se da će i buduće generacije moći da u tom sazvežđu pronađu deo sebe i osete deo zvezdanog beskraja koji nam je nesebično približila Olja Ivanjicki, jedinstvena umetnica i ikona Beograda.

Dobro došli!

Saznajte više…