RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Knjiga o misiji dr Albale promovisana u Kikindi

Knjiga o misiji dr Albale promovisana u Kikindi

Nakon uspešne promocije u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u aprilu ove godine, knjiga „Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942“ predstavljena je publici i u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” u Kikindi, u četvrtak, 12. maja 2011. godine, u 19 časova. Ovom prilikom su o knjizi govorili dr Miloje Pršić, Miodrag Janković, recenzent knjige i urednik edicije u kojoj je objavljena, dr Đorđe N. Lopičić, priređivač, i Jovan Pejin.

Knjiga dr Đorđa N. Lopičića obuhvata izveštaje, pisma i telegrame koji svedoče o tajnoj diplomatskoj misiji dr Davida Albale, specijalnog izaslanika kneza Pavla Karađorđevića, upućenog u SAD sa ciljem da izdejstvuje kredite za nabavku oružja, kako bi se Kraljevina Jugoslavija mogla odbraniti u slučaju napada Sila Osovine. Reč je o spisima koji doprinose utvrđivanju pune istine o sudbonosnim događajima koji su prethodili nemačkoj agresiji na Jugoslaviju od 6. aprila 1941. godine.

Pozivnica za promociju knjige o misiji dr Davida Albale u Narodnoj biblioteci u Kikindi

Dr David Albala (1886-1942), beogradski Jevrejin, lekar i srpski oficir, bio je veliki cionista i borac za jevrejsku i srpsku slobodu. Imajući u vidu njegovo visoko obrazovanje, uticajnost u jevrejskim krugovima, poznavanje nekoliko svetskih jezika i diplomatsku sposobnost, jasni su razlozi zbog kojih ga je knez Pavle izabrao za misiju „poslednje nade“ u SAD.

Zbornik dokumenata o misiji dr Davida Albale 2010. godine je objavila izdavačka kuća „Teovid“ iz Beograda, u svojoj ediciji „Jelisaveta“, a pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete.

Knjigu “Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu” možete nabaviti na sledećoj lokaciji:

– Knjižara “Inicijal”
Knez Mihailova br. 35, Beograd
Tel: 011/263-92-32, 011/263-03-35
E-mail: inicijal@sezampro.rs

Saznajte više…