RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Nedeljnik “Akter”: intervju sa princezom Jelisavetom

Nedeljnik “Akter”: intervju sa princezom Jelisavetom

Nedeljnik “Akter” u svom broju od 16. maja 2011. godine objavljuje opširni intervju sa princezom Jelisavetom Karađorđević, pod naslovom “Sjaj srpske princeze u Bakingemskoj palati”.

Kneginja Jelisaveta je sa novinarima “Aktera” razgovarala o raznovrsnim temama: opisala je svoje utiske sa venčanja princa Vilijema i Kejt Midlton, evocirala je uspomene na svoje prijateljstvo sa slavnom slikarkom Oljom Ivanjicki, a govorila je i o svojim najranijim sećanjima na detinjstvo u Beogradu:

“Razgovor sa Jelisavetom Karađorđević, koja je po povratku u zemlju svojom pojavom, stavom, komunikativnošću odmah pobrala simpatije širokih masa i sa razlogom ponela epitet narodne princeze, vođen je na neobičnom mestu, u kući kralja Petra I na Senjaku, brata njenog dede kneza Arsena. Tu je kneginja otvorila izložbu ‘Sazvežđe’ velike slikarke i dugogodišnje prijateljice Olje Ivanjicki, a svojom pričom povela nas je kroz svet plave krvi, kraljevskih kuća Evrope gde ima svoje posebno mesto. To ne čudi, jer je Jelisaveta po majci princezi Olgi od Grčke i Danske krv Romanova, direktan potomak ruske carice Katarine Velike. Po ocu princu Pavlu od Jugoslavije unuka je princeze Aurore Demidov i praunuka princeze Elene Trubecki. Srpska princeza u srodstvu je sa svim kraljevskim kućama Evrope, i bliska je rođaka princa Čarlsa.

Uz detalje s poslednjeg londonskog događaja otkriva i ostale svetkovine britanske krune na kojima je bila gost, i zanimljivosti iz života pripadnice jedne dinastije.

Kraljevsko venčanje princa Vilijama i sada vojvotkinje Kejt bio je događaj za celu planetu, gde je bilo vaše mesto u crkvi, za kraljevskim ručkom, večerom?

Sedela sam u drugom redu iza kraljice Elizabete I i vojvode od Edinburga, pored prince Alberta od Monaka, a sa desne strane mi je bila Katarina Karađorđević. Ručka nije bilo, samo recepcija. Uoči svečane ceremonije u Vestminsterskoj opatiji organizovan je prijem u hotelu ‘Mandarin Oriental’ gde su domaćini bili britanska kraljica i njen suprug, a na listi zvanica bila su imena drugih kraljevskih kuća iz Evrope, Azije i Afrike. Posle ceremonije venčanja od 2.000 prisutnih u Vestminsterskoj opatiji na prijemu u Bakingamskoj palati bilo je nas 650, i tu je bila izuzetno ukusna zakuska. Sve je bilo veoma lepo, elegantno i sa ukusom, a završilo se šetnjom kroz baštu tokom koje sam pričala sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i njegovom suprugom Samantom. Bala nije bilo za nas starije, samo za mlađe koji su igrali u palati, a ja sam tada bila kod mog nećaka Pavlosa od Grčke, koji je to veče organizovao veliki prijem na koji sam došla u pratnji sina Nikolasa. Na večeri moje mesto bilo je uz vojvodu od Kenta, koji je moj brat.

Šta je bilo po vama najupečatljivije u svadbenom spektaklu?

Preciznost, ljubaznost, organizacija koja je bila fenomenalna. Počeli su ceremoniju tačno u 11 sati u Vestminsterskoj opatiji, kako je nalagao protokol. Sve je bilo perfektno. Neverovatna je pritom ljubav koju je narod iskazao prema kraljici Elizabeti II i familiji. Ljudi su spavali na ulici od ponedeljka do petka samo da bi zauzeli bolje mesto da vide svadbenu povorku.

Bili ste među onima koji su čestitali nakon venčanja princu Vilijamu i vojvotkinji Kejt?

Da, poljubila sam mladence i poželela im mnogo sreće. Veoma su slatki i simpatični. Radujem se što se vole, jer je strašno kada moraš da se venčaš sa nekim prema kome nemaš nikakve emocije, i verujem da će njihov brak biti drugačiji od onog koji su imali Dajana i Čarls. (…)”

Posetite sajt nedeljnika “Akter” i pročitajte intervju sa princezom Jelisavetom u celini…