RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » SVET: Princeza Jelisaveta u Rijeci na proslavi 20. rođendana lista “Bijela pčela”

SVET: Princeza Jelisaveta u Rijeci na proslavi 20. rođendana lista “Bijela pčela”

Princeza Jelisaveta na proslavi rođendana časopisa za decu "Bijela pčela"Koncertom riječkih horova „Morčić“ i „Mali Riječani“, kao i hora „Horislavci“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u Rijeci je svečano obeleženo 20 godina izlaženja i 200. broj izlaženja časopisa za decu „Bijela pčela“ u izdanju Srpskog kulturnog društva „Prosveta“ iz ovog grada. Svečanosti održanoj pod pokroviteljstvom Grada Rijeke prisustvovali su zvaničnici gradskih vlasti, Momčilo Radivojević, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci, NJ.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević, brojni književnici, slikari i saradnici na listu.

Časopis „Svet“ je ovaj događaj ispratio tekstom „Princeza Jelisaveta u Rijeci na proslavi 20. rođendana lista ‘Bijela pčela’”, posebno ukazujući na značaj “Bijele pčele” za vaspitavanje duha tolerancije i uvažavanja različitosti kultura kod najmlađih:

“(…) Čestitajući 20. godišnjicu izlaženja lista zamenik gradonačelnika Miroslav Matešić zahvalio se u ime Grada Rijeke svim zaslužnima, od urednice do ilustratora, na istrajnosti i prdanom radu, čiji je današnji rezultat 200-ti primerak lista. ‘Grad Rijeka koristi svaku priliku kako bi poboljšao i omogućio bolje uslove za rast i razvoj naše dece, pa tako već dugi niz godina intenzivno radi na promeni i unapređenju brojnih programa koji doprinose holističkom pristupu razvoja dece i mladih na svim nivoima razvoja i obrazovanja, što je, između ostalog, cilj i vašeg lista. Drago mi je da Rijeka ima list u kojem se posebna pažnja pridaje radu na svim aktivnostima koje će detinjstvo naših namlađih učiniti lepšim, punim igre, učenja i smeha. Ovo jubilarno, dvestoto izdanje svakako je i potvrda dugogodišnjeg uspešnog rada i stvaralaštva, kojim Bijela pčela pridonosi promociji čitanja kod dece, kao i njihovom srećnijem detinjstvu uz književnost, časopise i knjige’, kazao je Matešić.

Reči hvale i čestitke uputila je i princeza Jelisaveta Karađorđević, a o značaju lista ‘Bijela pčela’ govorio je predsednik ‘Prosvjete’ Čedomir Višnjić. ‘Bilo je hrabro 1994. g. pokrenuti list za decu na ćirilici, jer je to bilo suprotstavljanje duhu onog vremena. Danas na pitanje kakav je put, kakav je cilj i strategija za budućnost lista ‘Bijela pčela’, odgovaramo da je naša strategija jednaka strategiji pčela. Sakupljamo med i godine, i ono što kao celina radimo, to želimo raditi i ubuduće u riječkoj košnici’, rekao je Višnjić.

‘Bijela pčela’ je jedini dečiji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmereni su razvijanju duha tolerancije, mira i poštovanja različitosti kulturnih tradicija. List ‘Bijela pčela’ se distribuira i rado čita i izvan granica Republike Hrvatske.

List ‘Bijela pčela’ dobitnik je Nagrade Grada Rijeke, Zmajeve nagrade i Povelje SKD Prosvjete, sve za popularizaciju književnosti za decu i razvoj njihove kreativnosti.”

Tekst “Princeza Jelisaveta u Rijeci na proslavi 20. rođendana lista ‘Bijela pčela’” u celini možete pročitati na sajtu časopisa Svet.