RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Premijerno prikazan dokumentarni film “U ime naroda”

Premijerno prikazan dokumentarni film “U ime naroda”

U ime naroda - plakatDokumentarni film “U ime naroda” reditelja Milutina Petrovića premijerno je prikazan u Velikoj sali beogradskog Doma sindikata u sredu, 22. oktobra 2014. godine. Scenarista filma je dr Srđan Cvetković, istoričar i autor izložbe “U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-53”, koja je od aprila do avgusta ove godine bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije i izazvala nezapamćeno interesovanje posetilaca.

Film je posvećen svim nevinim žrtvama palim tokom komunističkog revolucionarnog terora i predstavlja ekranizaciju ove izložbe o temama o kojima se decenijama šaputalo: likvidacijama narodnih neprijatelja u režiji OZN-e, političkim suđenjima, progonu seljaka, Golom otoku, progonu kulaka u vreme prinudnog otkupa i kolektivizaciji itd. Ostvarenje “U ime naroda” je prevelo potresnu priču iz medija izložbe u filmsku dugometražnu dokumentarnu formu, a obiluje audio, video i dokumentarnim zapisima koji prate stručno vođenje dr Srđana Cvetkovića kroz postavku, kao i utiscima i komentarima mnogih javih ličnosti, istoričara i umetnika, među kojima su Dušan Kovačević, Goran Marković, kneginja Jelisaveta Karađorđević, Pero Simić, Predrag Marković, Lazar Ristovski i drugi.

Na premijeri filma “U ime naroda” publici su se obratili dramski pisac Dušan Kovačević, reditelj Milutin Petrović i scenarista Srđan Cvetković, a Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Jelisaveta Karađorđević je gledaoce podsetila na strahote komunističkog progona:

“Komunizam je, kao što to sad svi znaju, bio veliko zlo. Svetsko zlo. Ubio je milione ljudi, upropastio milione života, više od svih antičkih genocida, više od rimokatoličke Inkvizicije, više od Prvog svetskog rata, više od fašizma. Rezultati komunizma su poražavajući, naročito na ekonomskom planu.

Komunizam nije stvorio Novoga Čoveka, nije pobedio nepravdu, siromaštvo, nije otvorio put prema svetloj budućnosti proleterijata, kako su proricali njegovi ideolozi.

Naprotiv, kao najveće dostignuće komunizma ostala je laž.

I nestao je sa svetske scene, šmugnuo je u senku, promenio ime, odenuo se u novo odelo i gotovo nigde mu nije bilo suđeno za počinjena zlodela. Postao je virus, što mu omogućava da se lakše pritaji.

Pre sedamdeset godina zaigrali su svoje kolo i u Srbiji. Ubijali su, zlostavljali nemilice. Ubijali i naređivali da se sakriju tragovi njhovih zločina. To je trajalo godinama. Bili su se ostrvili. Prijao im je strah koji su izazvali kod ljudi. Srbija se našla u najgoroj okupaciji od kad postoji.

Ali, evo, istina polako izlazi na videlo. Mi, Srbi, mi najviše cenimo slobodu, a najviše čeznemo za pravdom i istinom. Mora se saznati i obelodaniti istina o zločinima koje su komunisti počinili u Srbiji. To će biti pravda za sve žrtve komunizma u Srbiji.

Zahvaljujući izložbi „U ime naroda“ to počinje da se ostvaruje. Nazire se svetlost, izlaz iz tunela. A tamo je, tamo je sloboda.”

U ime naroda - DVD

U ime naroda – DVD

Paket DVD sa filmom “U ime naroda” i 3D virtualnom rekonstrukcijom istoimene izložbe, audio i video dokumentima, može se naručiti putem e-mail adrese uimenaroda2014@gmail.com, Facebook stranice Izložbe ili putem telefona 011 3398-248 (svakog dana od 10 do 18 časova).

Izložba “U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944–53” je prva muzejska postavka u Srbiji o komunističkom teroru: ubistvima i suđenjima “narodnim neprijateljima”, logorima, izborima, kultu ličnosti i političkoj kulturi toga vremena. Pored zbirke raznovrsnih istorijskih dokumenata, izložbu je pratila i serija projekcija igranih i dokumentarnih filmova, tribina i predavanja, kao i zanimljiva gostovanja naučnika iz Poljske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Tokom tri i po meseca trajanja izložbe postavku je videlo više od 35.000 ljudi, što ovu izložbu čini jednim od najposećenijih kulturnih događaja u Srbiji 2014. godine.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pored autora dr Srđana Cvetkovića, u realizaciji izložbe “U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944–53” su učestvovali organizator Zorica Marinković, stručni saradnici Nemanja Dević, Ana Panić i Nebojša Damnjanović, arhitekta postavke Marko Dimitrijević, tehničku podršku su pružili Vladimir Čvorović i Branislav Mrkojević, dok je grafički dizajn realizovao Ivan Benusi.

Izložbu prati monografija “U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944–53” u izdanju kuće Evro-Đunti, koja će doprineti da prikupljeni materijali postanu dostupni istraživačima i ostalim zainteresovanima.

Više o izložbi “U ime naroda” i njenim pratećim programima i sadržajima možete saznati na sajtu Istorijskog muzeja Srbije i Facebook strani same izložbe.

Saznajte više…