RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Kneginja Jelisaveta – gošća Trećeg globalnog foruma u Bakuu

Kneginja Jelisaveta – gošća Trećeg globalnog foruma u Bakuu

Kneginja Jelisaveta – gošća Trećeg globalnog foruma u BakuuKneginja Jelisaveta Karađorđević je prisustvovala Trećem globalnom forumu koji je održan 28. i 29. aprila 2015. godine u Bakuu (Azarbejdžan).

Forum je organizovao Međunarodni centar “Nizami Ganjavi” (Nizami Ganjavi International Center – NGIC) u saradnji sa Državnom komisijom za saradnju sa dijasporom Azarbejdžana, a skup je okupio više od 200 delegata iz 60 zemalja širom sveta.

Konferenciju su otvorili predsednik Azarbejdžana Ilham Alijev, predsednici Bugarske i Makedonije, premijer Malte i bivša predsednica Letonije, a prisutni su bili u prilici da čuju i obraćanja nemačke kancelarke Angele Merkel, premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Butrosa Butrosa-Galija, bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera itd.

U godini u kojoj se obeležavaju četiri decenije od donošenja Helsinške deklaracije, Globalni forum u Bakuu je bio prilika da se istaknuti lideri i mislioci susretnu i razgovaraju o načinima da se prevaziđu neki od najvećih izazova sa kojima se moderni svet suočava.

Učesnici 3. Globalnog foruma u Bakuu – uticajni čelnici država i vlada, političari i ugledne javne ličnosti – tokom dvodnevne konferencije su raspravljali o temi “Izgradnja poverenja u nastupajućem/novom svetskom poretku” i razmatrali brojne globalne probleme: etničke i druge sukobe, terorizam, razvoj demokratije, obrazovanje, zaštitu životne sredine, energetsku sigurnost, međuverski dijalog, ulogu žena u očuvanju mira itd.

Inicijativa za realizaciju ovog skupa potekla je od nezavisnog Međunarodnog centra “Nizami Ganjavi” (centra za učenje, toleranciju, dijalog i razumevanje, nazvanog imenom čuvenog pesnika i filozofa koji je zastupao ideje socijalnih reformi, dijaloga i mira) i njegovih globalnih parnera.

Skup se već tradicionalno organizuje sa ciljem da se kroz razmenu stavova državnika, visokih predstavnika međunarodnih organizacija i aktivista civilnog društva formulišu konkretne preporuke za izgradnju/obnovu poverenja među svetskim silama i pruži adekvatan odgovor na pretnje globalnoj bezbednosti.