RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Promocija i potpisivanje knjige „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija”

Promocija i potpisivanje knjige „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija”

Knez Pavle Karađorđević - Jedna zakasnela biografija

Poštovani posetioci,

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na mini promociju i potpisivanje knjige „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija” (Službeni glasnik, Beograd 2021), koja se organizuje povodom gostovanja autora Nila Balfura u Beogradu i izlaska trećeg izdanja ovog dela.

Promocija i potpisivanje knjige održaće se u knjižari „Geca Kon” (Knez Mihailova 12) u ponedeljak, 14. juna, u 18 časova.

Biće to jedinstvena prilika da o ovom delu, njegovom nastanku i sadržaju, porazgovaramo sa Nilom Balfurom, kneževim bliskim prijateljem, zetom i biografom. Na događaju će govoriti i kći kneza Pavla, kneginja Jelisaveta Karađorđević.

Ulaz je slobodan za sve posetioce, uz obavezno poštovanje protokola vezanih za pandemiju.

Dobro došli!

O knjizi

Knez Pavle Karađorđević - Jedna zakasnela biografijaPovodom osamdeset godina od puča 27. marta 1941. i deset godina od rehabilitacije kneza regenta Pavla Karađorđevića (1893-1976) JP Službeni glasnik je objavio drugo, dopunjeno izdanje knjige Nila Balfura i Sali Makej „Knez Pavle Karađorđević – Jedna zakasnela biografija”.

Objavljena prvi put 1980. u Engleskoj, odnosno 1990. godine u Jugoslaviji, ova biografska knjiga nastajala je u periodu od jedne decenije. Pažljivo istražena relevantna istorijska građa, serija razgovora sa važnim akterima različitih događaja, a pre svega sa samim knezom, koji je decenijama odbijao da govori o puču i godinama progona i defamacije, koji su usledili nakon puča, oblikovani su u objektivno, prijemčivo štivo koje za cilj ima da publici približi i jednu neobičnu, dugo stigmatizovanu ličnost, ali i vreme i okolnosti u kojima je ta ličnost živela i delala.

Ko je zaista bio knez Pavle Karađorđević? Zašto se u tolikoj meri nije uklopio u specifično srpsko i jugoslovensko društvo svog vremena? Da li je imao ambiciju da preotme presto maloletnom sinovcu kralju Petru I Karađorđeviću? Ko su njegovi preci? Otkud takva strast prema umetnosti i muzeologiji? Kakav odnos je imao sa porodicom? Na koji način je video svojevrsni proces evropskih integracija ondašnje Kraljevine Jugoslavije? Kako je on doživljavao nužnost dijaloga sa Hitlerom, šta je mislio o Musoliniju, grofu Ćanu, Stojadinoviću i drugim političkim figurama sa kojima je morao da sarađuje? Zašto mu je bilo toliko teško da se odupre različitim pritiscima? Naposletku, zašto je decenijama ćutao? – ovo su samo neka od pitanja na koje ova knjiga nudi nepristrasne, po samog kneza često oštre odgovore. Nil Balfur i Sali Makej nisu nikoga štedeli u ovom delu, a ponajmanje glavnog junaka ove temeljno istražene i zanimljivo ispričane priče.

Saznajte više…