RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Knez Pavle Karađorđević dobio ulicu u Beogradu

Knez Pavle Karađorđević dobio ulicu u Beogradu

Knez Pavle KarađorđevićNa sednici održanoj 29. novembra 2021. godine, odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su predloge da veliki broj važnih ličnosti za istoriju i kulturu srpskog naroda dobiju ulice u glavnom gradu Srbije. Tako su promenjeni nazivi 12 ulica na teritorijama različitih gradskih oština, a od sada ulice u Beogradu imaju i car Justinijan Prvi, car Iraklije, knez Pavle Karađorđević i princeza Olivera.

Ime kneza Pavla nosiće dosadašnja Štrosmajerova ulica u centru Zemuna, smeštena u neposrednoj blizini Zemunskog parka, Zemunske gimnazije i Muzičke škole „Kosta Manojlović”. Ulica kneza Pavla Karađorđevića povezuje Glavnu i Nemanjinu ulicu, a u njoj se nalaze Dom vazduhoplovstva sa galerijom „Ikar” i svečanom salom, kao i franjevački samostan Svetog Ivana Krstitelja i Antuna iz 18. veka. Na nekoliko minuta hoda od Ulice kneza Pavla s jedne strane se nalazi zgrada Opštine Zemun, a na drugoj strani Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Poslovno-sportski centar „Pinki”.

Andrea Radulović, predsednica Komisije Grada Beograda za imenovanje naziva ulica i trgova, na sednici je istakla da „kulturna politika naše prestonice jeste očuvanje sećanja na ljude koji su svojim istorijskim ili kulturološkim momentom značajno uticali na razvoj društva”. Obrazlažući predlog da se knezu Pavlu dodeli ulica u Beogradu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je naglasio: „Knez Pavle Karađorđević nikada nije dobio ulicu, a zaslužio je, ako ni zbog čega drugog, zbog slika i umetničkih dela koje je ostavio Narodnom muzeju. Dodao je da je istorijskoj ulozi kneza Pavla već dat sud i istakao da je ulicu zaslužio i zbog mnogo drugih stvari, među kojima je i to što je vodio zemlju u teškim vremenima posle ubistva njegovog brata kralja Aleksandra.

Saznajte više…