RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Zastava kneza Pavla ponovo u Oksfordu

Zastava kneza Pavla ponovo u Oksfordu

Ceremonija povratka zastave kneza Pavla u OksfordKrajem jula ove godine zastava kneza Pavla Karađorđevića ponovo se našla u Koledžu Hristove crkve čuvenog Univerziteta u Oksfordu.

Nakon što je pre nekoliko godina, znatno oštećena, na zahtev kneginje Jelisavete Karađorđević, doneta u Beograd na restauraciju, lična zastava poslednjeg jugoslovenskog regenta prešla je zanimljiv put. Naime, steg koji se nekada nalazio u pogrebnoj kapeli engleskih kraljeva u Vindzoru, posvećenoj svetom Đorđu, kao znak da je knez Pavle pripadnik najelitnijeg viteškog reda Britanije – Reda podvezice, nakon kneževe smrti je, odlukom njegove porodice, darivan Oksfordu na kome je knez studirao i stekao zvanje počasnog doktora nauka.

Pola veka kasnije, kneževa kći Jelisaveta je donela zastavu u Beograd kako bi bila restaurirana. Konzervator Nataša Skrinjik Cvetković je izvela pravo malo čudo, budući da je zastava, izlagana na otvorenom, u crkvi, bila znatno oštećena.

U međuvremenu je kopiju izlagana na izložbi „Jelisaveta Karađorđević – Dugo putovanje kući“ u Istorijskom muzeju Srbije 2019. godine. Kneginja Jelisaveta je tada donela odluku da original pokloni Istorijskom muzeju Srbije, a da kopiju, koja je u međuvremenu naručena, vrati u Oksford. Međutim, pandemija virusa COVID 19 je transport zastave odložila na dve godine. U jednom trenutku se čak pojavila bojazan da će ta zamisao o vraćanju zastave biti neizvodljiva. Međutim, kneginja Jelisaveta, dobro znana po svojoj upornosti, istrajala je u naumu da se jedini steg nekog Srbina u istoriji Univerziteta, ponovo nađe u tamošnjem Koledžu Hristove crkve.

Govor princeze Jelisavete na ceremoniji povratka zastave kneza Pavla u OksfordNa maloj ceremoniji, upriličenoj povodom povratka kneževe zastave našli su se rođaci kraljice Elizabete II, braća i sestre od tetke kneginje Jelisavete, vojvode Edvard i Majkl od Kenta i njihova sestra princeza Aleksandra. Edvard, Majkl i Aleksandra su deca princeze Marine, rođene sestre kneginje Olge, Jelisavetine majke. Zanimljivo je da je upravo knez Pavle upoznao svoju svastiku Marinu sa njenim budućim suprugom, vojvodom Džordžom od Kenta, s kojim je bio dobar prijatelj.

Na poziv kneginje Jelisavete predaji zastave je prisustvovalo i dvanaest srpskih studenta koji trenutno studiraju na Oksfordu, među kojima su bili Mia Mijović, Milena Vuletić, Đorđe Živanović, Nevena Škobić, Filip Ivanović, Predrag Gosta, Milja Radosavljević i drugi.

„Sad mogu mirno da spavam, jer je jedna važna misija obavljena,“ izjavila je kneginja na povratku u Beograd, nasmejana i puna energije iako je ovog juna i sama preležala COVID 19.

Princeza Jelisaveta i vojvode Edvard i Majkl od Kenta

Princeza Jelisaveta i vojvode Edvard i Majkl od Kenta

 

Ceremonija povratka zastave kneza Pavla u Oksford: princeza Jelisvaeta, vojvode Edvard i Majkl od Kenta i princeza Aleksandra

Ceremonija povratka zastave kneza Pavla u Oksford: princeza Jelisvaeta, vojvode Edvard i Majkl od Kenta i princeza Aleksandra

 

Princeza Jelisaveta sa studentima iz Srbije koji trenutno studiraju na Oksfordu

Princeza Jelisaveta sa studentima iz Srbije koji trenutno studiraju na Oksfordu

Tekst: Dragan Nikolić
Fotografije: Hugh Warwick i Dragan Babić

Saznajte više…