RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » “Jelisavetin album” u Tekelijanumu: otvorena izložba Princezinih radova u Budimpešti

“Jelisavetin album” u Tekelijanumu: otvorena izložba Princezinih radova u Budimpešti

Trodnevna poseta princeze Jelisavete Karađorđević Eparhiji budimskoj - Otvaranje izložbe "Jelisavetin album" u Tekelijanumu“Jelisavetin album” – izložba umetničkih slika princeze Jelisavete Karađorđević svečano je otvorena 23. maja 2024. godine u Tekelijanumu, zadužbini Save Popovića Tekelije u Budimpešti. Postavka je upriličena sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Lukijana, Episkopa budimskog i administratora Eparhije temišvarske, a organizovali su je Eparhija budimska i udruženje “Umetnost bez granica” iz Beograda.

Na otvaranju izložbe “Jelisavetin album” prisutnima su se obratili Episkop budimski Lukijan, princeza Jelisaveta Karađorđević, akademski umetnik Milan Đurić i Biljana Gutić Bjelica, ambasadorka BiX u Budimpešti. Svečano otvaranje pratio je i umetnički program u kojem je učestvovao hor Srpske gimnazije “Nikola Tesla”, pod rukovodstvom Olivere Mladenović Munišić.

Na dan otvaranja izložbe, princeza Jelisaveta je u pratnji protosinđela Varnave Kneževića, sekretara Eparhije budimske, i eparhijskog đakona Stefana Milisavića, posetila Ambasadu Republike Srbije, gde ju je dočekao otpravnik poslova Aleksandar Lončarević, sa diplomatskim osobljem Ambasade. Princeza Jelisaveta bila je poslednji put u Ambasadi tadašnje Jugoslavije u Budimpešti 1987. godine, kada je posle više decenija izgnanstva dobila dozvolu da na nekoliko sati uđe u Jugoslaviju. Kneginja je nakon toga sa pratnjom posetila i Parlament Mađarske gde se upoznala sa radom i znamenitostima ovog najvišeg političkog i zakonodavnog doma Mađarske, a imala je prilike da vidi i kraljevske insignije i svetu krunu Sv. Stefana, prvog ugarskog hrišćanskog kralja.

Tokom svoje trodnevne posete Eparhiji budimskoj, princeza Jelisaveta je posetila Sabornu crkvu u Sentandreji, kao i Srpski crkveni muzej, u kome se upoznala sa srpskim kulturno-umetničkim blagom koje se ovde čuva. Upravnik Muzeja g. Kosta Vuković predstavio je Kneginji i one muzejske eksponate koji su vezani za porodicu Karađorđević, poput venčanih kruna koje su po narudžbi kneza Aleksandra i kneginje Perside Karađorđević izrađene povodom venčanja njihove kćeri Jelene u Budimpešti.

Fotografije: Eparhija budimska

Saznajte više…