RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 1993.

1993.

Princeza Jelisaveta se u maju 1993. godine obratila Međunarodnom forumu žena (San Antonio, Teksas), predstavljajući im tešku situaciju u bivšoj Jugoslaviji.

Nedugo potom, princeza Jelisaveta je bila član počasnog odbora koji je organizovao još jedan Svetski forum mladih, održan 3. juna 1993. godine, na Svetski dan zaštite životne sredine. Specijalna gošća manifestacije je bila muzička superzvezda Dajana Ros, a učestvovali su i glumac Majkl Jork, plesač Sejvion Glover i drugi. Forumu je prisustvovalo oko hiljadu dece iz 60 zemalja. Dajani Ros je dodeljena nagrada za brigu o planeti Zemlji, a pevačica se zahvalila rečima: „Neki veruju da ne možeš kontrolisati svoj život. Vi, mladi sveta, morate sanjati ono što drugi smatraju nemogućim.“

Brodska bolnica na Dunavu - Pozivnica za dobrotvorno krstarenje

Princeza Jelisaveta je 12. oktobra 1993. godine u Njujorku  okupila 150 uticajnih zvanica na donatorskom večernjem krstarenju do Statue slobode, kako bi promovisala novi projekat svoje Fondacije – pokretnu dijagnostičku brodsku bolnicu na Dunavu. Projekat je rezultat trogodišnjih napora Fondacije princeze Jelisavete da obezbedi osnovnu zdravstvenu negu za žene i decu ne samo iz bivše Jugoslavije, već iz čitave dunavske regije. Planirano je da brod-bolnica ponudi zdravstvene usluge najugroženijim stanovnicima u 65 rečnih luka iz sedam država kroz koje protiče najveća reka na Balkanu.

Fondacija princeze Jelisavete organizovala je 19. decembra 1993. godine, u saradnji sa Pozorišnim centrom „Judžin O’Nil“ iz Nju Londona, država Konektikat (USA), dobrotvornu božićnu pozorišnu predstavu „Dodir deteta“ (Touch of the Child), po tekstu Maksa Šuvoltera. Princeza Jelisaveta, kao dete i sama izgnana iz svoje zemlje nakon puča od 27. marta 1941., ogranizovala je ovaj humantirani događaj sa nadom da će njeno angažovanje skrenuti pažnju javnosti na patnju dece na svim zaraćenim stranama u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji.