RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 1994.

1994.

Fondacija princeze Jelisavete je u januaru 1994. godine otvorila svoju kancelariju u Beogradu, čime je postala jedna od svega nekoliko nevladinih organizacija koje su u to teško vreme delovale u Srbiji.

Princeza Jelisaveta i Fejt Denijels na snimanju TV emisije DATELINE Princeza Jelisaveta je 2. februara 1994. godine stigla u Beograd u šestodnevnu humanitarnu misiju. Novinarka Fejt Denijels (Faith Daniels) i ekipa emisije „Dateline“ američke televizijske mreže NBC doputovali su sa Princezom i kamerom zabeležili užasne uslove u srpskim bolnicama i sirotištima. Najpre su posetili beogradsku pedijatrijsku bolnicu, u kojoj lekari nisu bili u stanju da obavljaju hirurške zahvate usled nedostatka anestezije, antibiotika, pa čak i konca za zašivanje rana, i gde su procenjivali da neće uspeti da spasu većinu od gotovo 400 beba koje su, u tom trenutku, čekale na operaciju srca. Princeza je zatim obišla dom za nezbrinutu decu u kome je bilo više mališana (od kojih su neki bili slepi ili hendikepirani) nego što kapaciteti dozvoljavaju, ustanovu u kojoj nije bilo drva za ogrev, a preostalo je samo jedno pakovanje mleka u prahu. Gotovo polovina ove dece bila su izbeglice sa čitave teritorije bivše Jugoslavije i teško su patila od nedostatka hrane, lekova i pažnje, a Princeza i televizijska ekipa uvideli su razmere ove katastrofe kada su ugledali potpuno prazne police u apoteci koja je trebalo da podmiri potrebe 1200 nezbrinute dece.

Po povratku u Sjedinjene Američke Države, 14. februara, Fondacija princeze Jelisavete organizovala je dobrotvorni  ručak u njujorškom restoranu “Le Cirque”, a ekipa emisije “Dateline” je ispratila i ovaj događaj. Ručku su prisustovale mnoge javne ličnosti, a princeza Jelisaveta se tom prilikom susrela i sa Sarom Ferguson, Vojvotkinjom od Jorka, sa kojom deli humanitarne ciljeve.

Emisija „Dateline“ za koju je snimljena reportaža o poseti princeze Jelisavete Srbiji emitovana je na američkoj televizijskoj mreži NBC 29. marta 1994. godine, što je proizvelo nezapamćenu reakciju u publici. Na adresu TV mreže i Fondacije princeze Jelisavete stigle su stotine pisama podrške, pa je 17. maja usledila još jedna reportaža o beogradskom domu za nezbrinutu decu i događajima koji su usledili po Princezinom odlasku iz Srbije. Ova dodatna medijska pažnja učinila je da gledaoci Fondaciji princeze Jelisavete upute ne samo podršku, već i velikodušne donacije u novcu, medicinskom materijalu i opremi, odeći i humanitarnoj pomoći.

Zahvaljujući ovakvom neverovatnom odzivu plemenitih ljudi i kompanija, princeza Jelisaveta je bila u prilici da u septembru 1994. godine ponovo poseti Srbiju u još jednoj humanitarnoj misiji. Ovoga puta je, osim odeće, hrane i lekova za beogradska sirotišta i bolnice, nosila i veću količinu pejsmejkera za medicinski centar u Sremskoj Kamenici. Pripremajući se za septembarsko putovanje, princeza Jelisaveta nije zaboravila na to kako osmeh i vedro raspoloženje mogu terapeutski da deluju na decu, pa je u svoje planove uključila i Martija Levija, profesionalnog klovna. Gospodin Levi je svoje usluge ponudio bez nadoknade, a njegova povratna avionska karta do Budimpešte finansirana je iz donacija. Dok se Princezina misija sastojala u tome da otkrije koji su još vidovi pomoći neophodni sankcijama osiromašenoj Srbiji, klovn Marti je imao zadatak da oraspoloži i zabavi mališane u bolnicama i sirotištima.

Princeza Jelisaveta je u junu 1994. godine još jednom predsedavala počasnom odboru Svetskog foruma mladih, i uzela aktivno učešće u organizaciji aktivnosti koje prate ovu manifestaciju.

U septembru 1994. godine Fondacija princeze Jelisavete započela je sa realizacijom svog programa „Fond za talentovanu decu“, na inicijativu Dragana Marina. Fond je osnovan sa ciljem da pruži podršku darovitoj deci sa prostora bivše Jugoslavije i pomogne im da razviju svoje potencijale i ispune snove, ne diskriminišući ih po političkim, ideološkim, rasnim, niti religioznim osnovama. Sredstva iz „Fonda za talentovanu decu“ namenjena su mališanima koji ostvaruju izuzetne rezultate u polju umetnosti, nauke i sporta. Prve dve stipendistkinje Fonda bile su sestre Nevena (16) i Božana (13) Perić, talentovane teniserke iz Jugoslavije. Fondacija princeze Jelisavete je devojčicama omogućila da se usavršavaju na Teniskoj akademiji Boletijeri (The Bollettieri Tennis Academy) na Floridi (SAD), gde ih je trenirao Slobodan Damjano (Slobodan Damiyano), trener američke teniske reprezentacije, i sam jugoslovenskog porekla.

Princeza Jelisaveta i Hauard Oksenberg na dobrotvornoj aukciji u Njujorku Fondacija princeze Jelisavete održala je dobrotvornu aukciju u čuvenoj njujorškoj aukcijskoj kući Kristi (Christie’s) 22. novembra 1994. godine. Događaju je prisustvovalo više od 300 zvanica koje su se nadmetale za vredna umetnička dela, skupoceni nakit, putovanja i obede u najprestižnijim restoranima američkih i evropskih metropola. Fondacija princeze Jelisavete je sav prihod prikupljen ovom prilikom iskoristila za nabavku humanitarne pomoći, lekova i medicinske opreme i materijala, namenjenih žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. Dobrotvorna aukcija u Kristiju ne samo da je uspela u svojoj humanoj misiji, već je predstavljala i vrhunac jesenje sezone 1994. u društvenom životu Njujorka.

Najzad, Fondacija princeze Jelisavete je u decembru 1994. godine postala jedna od nevladinih organizacija–članica Ujedinjenih nacija.