RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 2000.

2000.

Princeza Jelisaveta je 11. februara posetila bolnicu u Sremskoj Mitrovici, gde je uručila 26 kutija medicinske opreme i materijala, neophodnih za efikasno funkcionisanje ove zdravstvene institucije.

Ova godina je bila u znaku “Fonda za talentovanu decu”, u okviru kojeg je Fondacija princeze Jelisavete talentovanim mladim umetnicima, naučnicima i sportistima dodelila 6 stipendija za nastavak školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

[SinglePic not found]Princeza Jelisaveta je tri meseca provela na putovanju po Americi u nastojanju da prikupi sredstva za otvaranje “Centra dece Jugoslavije” u Beogradu, kojim bi se obezbedila zdravstvena nega, obrazovanje i psihološko savetovanje za napuštene i zanemarene mališane. Kampanja je nosila naziv “The Miracle Tour”, a princeza Jelisaveta je tokom nje ostvarila saradnju sa brojnim uticajnim ličnostima. Jedan od njih bio je i Vlade Divac, NBA zvezda, koji je pristao da bude predstavnik Fondacije princeze Jelisavete, i tako pomogne ostvarivanju ove plemenite misije. “Centar dece Jugoslavije” otvoren je u oktobru 2000. godine u Beogradu, u ulici Franca Rozmana 58.

Fondacija princeze Jelisavete je u septembru 2000. godine organizovala dobrotvornu aukciju u Los Anđelesu. Domaćin večeri bio je televizijski voditelj Merf Grifin, a počasni gosti bili su kćerka princeze Jelisavete Ketrin Oksenberg i njen suprug Kasper van Din. Događaju je prisustvovao i Vlade Divac sa suprugom, a muzički deo programa je okupio brojne slavne izvođače, kao i hor Dece sveta.

Princeza Jelisaveta je prisustvovala događajima koji su se odigrali u Beogradu 5. oktobra 2000. godine, kao i inauguraciji predsednika Vojislava Koštunice.

Fondacija princeze Jelisavete je 26. decembra 2000. godine uručila ortopedske cipele za 60 siročadi u pedijatrijskoj bolnici u Beogradu.