RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 2007.

2007.

Princeza Jelisaveta je 14. maja u Ribarskoj banji svečano otkrila spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, a 28. maja je prisustvovala tradicionalnom golf turniru “Memorijal knez Pavle”, osnovanom pod njenim pokroviteljstvom.

Izložba posvećena knezu Pavlu Karađorđeviću, kraljevskom namesniku u periodu 1934-1941, otvorena je 26. septembra 2007. godine u zgradi Arhiva Srbije i Crne Gore (danas Arhiv Jugoslavije) u Beogradu. Izložbu je otvorio tadašnji Ministar kulture Vojislav Brajović, a ovom svečanom činu je prisustvovalo 350 zvanica, što se smatra vrhunskim dometom za izložbu ovakvog tipa.

Beogradski izdavač “UNA Press” je 2007. godine objavio prvo izdanje knjige “Knez Pavle, istina o 27. martu” istoričara Miodraga Jankovića i novinara Veljka Lalića. Delo je nastalo na osnovu lične arhivske zbirke Nj.K.V. kneza Pavla Karađorđevića, koja se čuva na Univerzitetu Kolumbija (SAD) i koja je 2006. godine isključivim zalaganjem Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević stigla u Beograd. Istoričari su novih 12.000 dokumenata nazvali “trenutkom u kojem se menja istorija jednog naroda” (Miladin Milošević, Arhiv SCG), a sa dozvolom kneginje Jelisavete, autori knjige “Istina o 27. martu” dobili su pravo da prvi istražuju Arhiv.

Princeza Jelisaveta je u novembru 2007. godine Narodnom muzeju u Beogradu poklonila kopije arhivske građe iz biblioteke Geti instituta u Los Anđelesu, koje sadrže prepisku kneza Pavla Karađorđevića sa firmom Duveen Brothers. Arhiva  ima veliki značaj ne samo  za proučavanje istorije dela nabavljanih za Muzej kneza Pavla i dela koja se nalaze u Dvorskom kompleksu na Dedinju, već i šire, za proučavanje istorije naše kulture u prvoj polovini XX veka. Arhiva koju je darivala princeza Jelisaveta čuva se u Centru za dokumentaciju Narodnog muzeja u Beogradu, i dostupna je za sva buduća istraživanja ovog značajnog perioda naše istorije.